Andrian Candu: Societatea civilă urmează a fi implicată mai activ în activitatea parlamentară

Chișinău, 24 februarie 2015 – Parlamentul Republicii Moldova și societatea civilă își vor conjuga eforturile pentru a exercita control parlamentar asupra implementării acțiunilor prevăzute în Agenda de Asociere a țării noastre.

Subiectul a fost discutat de Președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Consiliului ONG.

”Ne dorim un dialog mult mai intens și mai productiv cu societatea civilă deoarece expertiza de care dați dovadă este binevenită pentru Parlament. Acordul de Asociere este, de fapt, programul nostru de guvernare”, a precizat Andrian Candu.

Potrivit Președintelui Parlamentului, în prezent sunt examinate o serie de propuneri menite să sporească gradul de transparență a Legislativului și de deschidere față de cetățeni. Este vorba de implementarea unei rețele Intranet a Parlamentului, utilizarea serviciilor de e-guvernare și crearea unei televiziuni a Parlamentului. ”O televiziune a Parlamentului, care să fie difuzată prin cablu în regim non-stop, cum există în multe țări ale lumii, este necesară. Aceasta urmează să transmită în direct ședințele plenare, ale Biroului permanent și ale comisiilor permanente, ale grupurilor de lucru și comisiilor de anchetă, declarațiile de presă ale deputaților”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a încurajat reprezentanții societății civile să înainteze propuneri de perfecționare a cadrului legislativ național, în special la capitolul luptei împotriva corupției. Andrian Candu a anunțat că a solicitat deputatului Marcel Răducan, Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a Republicii Moldova, să includă membri ai societății civile în calitate de observatori în cadrul Comisiei. De asemenea, Președintele Parlamentului a îndemnat societatea civilă să participe la elaborarea caietului de sarcini al noului concept al site-lui Parlamentului, precum și să ofere expertiză la proiectul noului Regulament al Parlamentului, după ce acesta va fi definitivat.

La rândul lor, reprezentanții societății civile au salutat acțiunile desfășurate de Parlament și menite să îmbunătățească procesul de comunicare cu cetățenii și societatea civilă, venind cu o serie de propuneri care să consolideze capacitățile instituționale ale Parlamentului, să faciliteze comunicarea cu comisiile parlamentare și să sporească gradul de transparență a activității parlamentare. Totodată, societatea civilă i-a îndemnat de deputați să urgenteze adoptarea legislaţiei privind asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în procesul electoral şi politic, a ”legii 2%”, a legii privind finanțarea partidelor politice, a modificării Codului audiovizualului privind transparența proprietății mass-media și a cadrului legislativ referitor la procurarea serviciilor sociale de către societatea civilă.

În cadrul întâlnirii au mai fost discutate acțiunile realizate și restante din cadrul ”Strategiei de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2012-2015”, ordinea de zi a Conferinței anuale de monitorizare a îndeplinirii prevederilor ”Concepției de colaborare dintre Parlament și societatea civilă”, care are loc tradițional la începutul fiecărui an.

Sursa text&foto: parlament.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *