ANAF: Legea Antifumat – profitabilă pentru baruri și restaurante

Localurile de alimentație publică din România au avut de câștigat pe seama interzicerii fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Cu toate că lumea se aștepta ca odată ce fumătorii sunt scoși din baruri și restauranturi, aceste afaceri vor avea de suferit, datele înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pe primele șase luni de după martie 2016 (când a intrat în vigoare Legea Antifumat), arată, de fapt, că creștere a consumului, informează evz.ro.

Analizând informațiile extrase din decontul TVA 300 pentru companiile a căror activitate principală  este cod CAEN 5610 – Restaurante și CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, înregistrate la ANAF se observă o creștere a consumului în perioada care a urmat introducerii legii, anunță Inițiativa 2035 Fără Tutun.

Datele inregistrate la ANAF cu șase luni înainte de data implementării legii, precum și cele înregistrate cu șase luni după aceasta, au fost analizate cu perioadele similare ale anului  precedent. La modul practic, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5.1% la 6 luni după aplicarea Legii Antifumat comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege.

De asemenea, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10.6% la 6 luni după aplicarea Legii Antifumat, comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. Se poate observa că vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii.

Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 10.9% la 6 luni după aplicarea legii, comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege.

 

Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 19.8% la 6 luni după aplicarea Legii Antifumat, comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, se poate observa că vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii.

Sursa: www.e-sanatate.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *