Alegerile locale generale din 14 iunie 2015

În cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 14 iunie 2015, în 438 localități din țară au fost aleși primarii. Ținînd cont de faptul că în celelalte 458 localități, nici un candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor ce-au participat la votare, în termen de 2 săptămîni se va proceda la al doilea tur de scrutin. De asemenea, în două localități, și anume s. Ulmu, raionul Ialoveni și s. Topal, raionul Cimișlia, în decurs de două săptămîni, va avea loc votarea repetată. În prima localitate, din motiv că n-a fost asigurată prezența minimă de 25% din alegători, iar în al doilea caz, că procesul electoral a fost întrerupt.

Totodată, vă informăm că la alegerile primarilor, repartizarea, pe țară, a mandatelor după apartenenţa politică arată astfel:

Partidul Liberal Democrat din Moldova – 181

Partidul Democrat din Moldova – 147

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 31

Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 22

Partidul Liberal – 13

Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” – 7

Partidul Politic “Partidul Nostru” – 2

Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie” – 1

Candidat independent – 34

Ceilalţi concurenţi au obţinut cumulativ pe ţară mai puţin de 1 %.

Subliniem, că informaţia respectivă poartă un caracter preliminar şi reflectă situaţia reieşind din gradul de procesare a datelor din teritoriu.

Spre deosebire de actualul scrutin, în cadrul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, din primul tur au fost aleși primarii în 645 localităţi.

În 10 localităţi (Mihăileni, rn. Briceni; Ciripcău, rn. Florești; Semionovca, rn. Ștefan Vodă; Horodiște, rn. Rezina; Puhoi, Molești și Zîmbreni din rn. Ialoveni; Zahoreni, rn. Orhei, Beșalma și Avdarma și UTAG) candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. Menţionăm că în toate aceste cazuri în buletinul de vot era înscris cîte un singur concurent electoral.

Alegerile s-au desfăşurat în cadrul a 35 circumscripţii electorale de nivelul doi. Sînt considerate valabile alegerile din circumscripţiile electorale, în care au participat 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Rata de participare la alegeri pe întreg teritoriul Republicii Moldova înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 49.00% (date preliminare), iar în municipiul Chişinău — de 47.41%.

Sursa:CEC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *