Acordul dintre PLDM-PL-PD a fost semnat

Liderii celor trei partide au semnat acordul AIE 3. La ceremonie au fost prezenți deputații din cele trei fracțiuni, dar și membri ai guvernului în exercițiu. Dacă Filat și Lupu au avut mesaje mai diplomatice și optimiste, Mihai Ghimpu a a sugerat tuturor funcționarilor să „uite de plăcerea de ieri”, informează Agora.

„Reprezintă un proces care nu este ușor. Nu greutatea a reprezentat procesul negocierilor, ci situația în care se află Moldova, care necesită maximă responsabilitate pentru cei care au fost mandatați prin vot. Avem nevoie de reforme. Am convenit să fie scoase de sub orice presiune politică instituțiile de drept”, a declarat Filat.

„AIE are o cauză în jurul căreia a fost constituită – integrarea europeană. Alianța care am făcut-o înseamnă asigurarea întăririi țării atât din interior cât și exterior. PDM este sigur că această formulă, acest spirit constructiv o să le manifestăm nu doar în cadrul negocierilor, dar și în următorii 3 ani jumate”, a precizat și Marian Lupu.

„Semnarea acordului de azi este nu doar refacerea AIE dar și garanția pentru continuarea cursului european. Cea mai gravă problemă este sărăcia iar principala prioritate este eradicarea ei”, a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată liderul liberalilor a îndemnat funcționarii și membrii guvernului „să se apuce de treabă”, îndemnându-i să „uite de plăcerea de ieri”.

„Toți acei care nu își fac corect munca vor fi rugați așa frumos să plece. Stimat guvern, ori guvernăm, ori demisionăm”, a precizat Ghimpu.

Cum vor fi partajate ministerele?

Potrivit documentului, PL va prelua Ministerele Mediului, Apărării și Educației de la liberal-democrați și Transporturilor de la democrați. Totodată PLDM și PD au „schimbat” între ele două ministere, iar în noul Guvern fiecare din ele vor deține câte șase.

Partidului Liberal Democrat îi vor reveni ministerele Finanțelor, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Agriculturii, Protecției Sociale și Tineretului. Ultimele două erau conduse până acum de către reprezentanții Partidului Democrat.

La rândul lor, democrații vor prelua de la colegii lor de alianță Ministerul Sănătății și Justiției, și vor menține portofoliile la Construcții, Cultură, Tehnologii Informaționale și Economie.

Istoria alianțelor

Prima alianță a fost formată după Alegerile anticipate din 2009, unde au intrat PLDM, PD, PL și AMN. Alianța nu a reușit să aleagă un președinte, astfel că s-a ajuns la alegeri anticipate peste un an, unde de această dată fără AMN care nu a trecut pragul.

După alegerile din 2010 PLDM, PD și PL au format AIE 2, care nu a rezistat decât până în iarna lui 2013, când acordul a fost denunțat de către liderul PLDM, Vlad Filat ca urmare a unui scandal legat de o vânătoare unde a murit un om de afaceri.

Ulterior au existat o Coaliție Pro Europeană, formată din PLDM, PD și grupul reformatorilor din PL (fără Mihai Ghimpu), și o coaliție minoritară formată dintre PLDM și PD.

Sursa:Agora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *