Acordul de Asociere la UE a fost ratificat de Parlament

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost ratificat astăzi, 2 iulie, în Parlament, prin vot nominal. Pentru ratificarea Acordului au votat 59 de deputaţi. Împotriva ratificării au votat deputatul PCRM Grigore Petrenco şi membrii grupului socialiştilor Ion Ceban, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi.

La ședința de azi au fost prezenți președintele Nicolae Timofti, foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi, fostul premier Vlad Filat, șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Acordul de Asociere a fost votat în două lecturi. În prima lectură, acesta a fost votat deschis, iar în cea de-a doua lectură – prin vot nominal. Comuniștii au părăsit ședința Parlamentului după discursul liderului PCRM, Vladimir Voronin. Iar singurul deputat comunist care a rămas în sală, Grigore Petrenco a votat contra ratificării Acordului.

Amintim că, negocierile asupra Acordului de Asociere au început în 2010 şi au fost finalizate în 2013. Acordul de Asociere RM-UE a fost parafat la Vilnius, pe 29 noiembrie 2013 și semnat pe 27 iunie 2014, la Bruxelles.

În expunerea de motive a legii pentru ratificarea Acordului de Asociere la UE, se constată că Acordul corespunde sub toate aspectele prevederilor legislative ale Republicii Moldova, inclusiv Programului de activitate al Guvernului. Sub aspect normativ, prevederile Acordului nu contravin Constituţiei Republicii Moldova şi angajamentelor derivate din participarea Republicii Moldova la tratatele internaţionale.

Totodată, în virtutea prevederilor Acordului, Moldova şi-a asumat obligaţia ajustării treptate a legislaţiei sale interne la standardele şi principiile europene, preluarea cărora o presupune atingerea obiectivului de integrare europeană.

Acordul de Liber Schimb, care face parte din Acordul de Asociere, va crea oportunităţi de afaceri în Moldova şi va promova o modernizare economică reală. Rezultatul direct al stabilirii Zonei de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE (DCFTA) va fi faptul că, în Moldova, cetăţenii vor beneficia de produse şi servicii de o calitate şi o siguranţă sporită, iar producătorii vor fi susţinuţi în accesarea, într-un mod mai eficient şi deschis, a pieţelor internaţionale.

Acordul de Asociere este încheiat pe un termen nelimitat şi intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data depunerii ultimului instrument de ratificare sau aprobare. UE şi Republica Moldova convin să aplice, cu titlu provizoriu, prezentul acord în parte, până la ratificarea de către toate statele UE, se arată în expunerea de motive, ce însoțește textul documentului ratificat.

Sursa: www.trm.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *