A fost lansat Indexul de Tineret

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii este şomajul, arată Indexul de Tineret, lansat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova. Potrivit autorilor, este vorba de un coeficient care reflectă situaţia tinerilor din mai multe domenii şi va sta la baza politicilor de tineret, transmite IPN.

Coordonatorul dezvoltării Indexului de Tineret, Angelica Petrov, a declarat că acest coeficient este un instrument care arată decalajul dintre situaţia tinerilor în comparaţie cu populaţia adultă, pe diferite domenii. Acesta a fost elaborat în baza datelor colectate de la Biroul Naţional de Statistică, dar şi de la instituţii precum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Comisia Electorală Centrală etc.

„Ca urmare a elaborării Indexului de Tineret, am constat că tinerii se confruntă cu problema şomajului de două ori mai mult în comparaţie cu adulţii. De asemenea, în ceea ce ţine de migraţia forţei de muncă, am ajuns la concluzia că tinerii migrează de două ori mai mult decât adulţii pentru a-şi căuta un loc de muncă peste hotare sau pentru că şi-au găsit deja un loc de muncă acolo”, a menţionat Angelica Petrov.

O altă constatare îngrijorătoare este faptul că tinerii consumă alcool în egală măsură ca adulţii. „Acest lucru trezeşte o profundă îngrijorare şi cred că este cazul să intervenim urgent cu politici care ar veni să amelioreze situaţia”, a notat tânăra.

În domeniul electoral, s-a constat că tinerii participă în număr mai mic decât adulţi la alegeri. Datele se referă atât la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cât şi la alegerile locale din luna iunie curent. „O cifră de asemenea îngrijorătoare este cea care reprezintă rata tinerilor aleşi în funcţiile de primari. Din 898 de primari, doar 30 sunt tineri. Ar trebui să ne punem întrebarea ce este atunci democraţia – un instrument pe care îl utilizăm pentru promovare sau îl punem într-adevăr în practică?”, a remarcat Angelica Petrov.

Indexul de Tineret a fost prezentat în cadrul Festivalului Tineretului organizat de către CNTM cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, marcată pe 12 august.

Sursa: IPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *