40 de tineri cu dizabilităţi de auz au fost instruiţi în cadrul unui proiect susţinut de UE

40 de tineri cu deficienţe de auz, de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost instruiţi în cadrul proiectului „Spune Nu discriminării”, desfăşurat de Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare şi Consiliere pentru  Copii şi Tineri cu Dizabilităţi Mentale şi Fizice de Dezvoltare „OSORŢ” din Tiraspol. Totalurile proiectului, care a ajuns la final, au fost prezentate luni, 10 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Preşedintele Asociaţiei Copiilor Surzi din Moldova, Veronica Căpătici, a declarat că tinerii au beneficiat de sesiuni de instruire în domeniul drepturilor omului şi nediscriminării, organizate atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol. La fel, a fost organizată o şcoală de vară. Specialiştii de pe ambele maluri ale Nistrului au elaborat un ghid practic în vederea angajării tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii. Ghidul a fost disponibil în două limbi – română şi rusă. Totodată, au fost editate şi pliante informative, au fost organizate seminare în cadrul cărora tinerii au fost instruiţi cum să se prezinte la un interviu de angajare şi cum să scrie un CV sau o scrisoare de intenţie.

Echipa proiectului a avut mai multe întâlniri cu agenţii economici de ambele maluri ale Nistrului cu scopul de a-i informa despre potenţialul tinerilor cu dizabilităţi, pe de o parte, dar şi pentru a afla care sunt greutăţile pe care le întâmpină atunci când decid să ia la muncă o persoană cu nevoie speciale. Echipa proiectului a iniţiat o colaborare şi cu autorităţile, care s-au dovedit a fi receptive.

Proiectul a culminat cu organizarea Târgului Locurilor de Muncă pentru Persoane cu Dizabilităţi, primul de acest fel în Republica Moldova. La acest eveniment au participat 25 de angajatori. Ca urmare a târgului, 7 persoane au fost angajate în câmpul muncii, iar alţi 131 de tineri au fost invitaţi la interviuri de angajare.

Proiectul a fost lansat în noiembrie 2013 şi a fost susţinut financiar de către Uniunea Europeană, fiind co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite. Valoarea proiectului e de peste 26 de mii de dolari.

Sursa:  http://ipn.md/ro/societate/65682

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *