21 noiembrie – Ziua Națională fără Fumat

La 21 noiembrie curent, pentru prima dată în Republica Moldova, va fi marcată oficial Ziua Naţională fără Fumat. Această zi a fost declarată prin Hotărârea Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului şi urmează a fi consemnată în fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie cu scopul de a sensibiliza populaţa cu privire la riscurile fumatului pentru sănătate şi beneficiul renunţării la fumat.

Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, organizaţiile neguvernamentale active în domeniu şi alţi parteneri naţionali şi internaţionali planifică să desfăşoare în perioada 21-28 noiembrie un amplu program de activităţi de consemnare a acestei zile, care să contribuie la sporirea nivelului de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, conştientizarea fumătorilor cu privire la consecinţele fumatului şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile inhalării fumului de tutun (“fumatul pasiv”), revendicarea dreptului de a respira un aer curat, fără fum de ţigară, respectarea aplicării în practică a prevederilor legale în vigoare şi susţinerea adoptării noului proiect de lege antitutun, care să promoveze interzicerea fumatului în spaţiile închise (localurile de alimentaţie publică, locurile de muncă în general), interzicerea publicităţii şi promovării produselor de tutun, introducerea avertismentelor de sănătate (pictorialelor) pe pachetele de ţigări etc.
Acţiunile de informare şi conştientizare privind efectele nocive ale fumatului sunt parte şi a campaniei naţionale antitutun cu genericul “Leapădă fumatul. Acum!”, scopul căreia este reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun, încurajarea renunţării la fumat şi oferirea protecţiei faţă de expunerea la fumul de tutun.
Principalele mesaje de comunicare, ce vor fi promovate pe parcursul acestei săptămâni sunt:
  • „Fumatul ucide. Leapădă fumatul. Acum!”
  • ”Fumul de tutun conţine mai mult de 70 de substanţe care provoacă cancer”
  • „Fumatul poate ucide fătul nenăscut”
  • ”Fumatul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei și prietenilor dumneavoastră”
  • „Copiii fumătorilor sunt mai predispuşi să înceapă să fumeze”
  • „Fumatul reduce fertilitatea şi creşte riscul de impotenţă”
Utilizarea tutunului este cauza numărul unu a mortalităţii în lume, care poate fi evitată. Fumatul ucide până la jumătate din toţi utilizatorii şi reduce durata vieţii fumătorilor, în mediu, cu 15 ani. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. Această cifră nu include un număr adiţional de 600.000 persoane care decedează din cauza fumatului pasiv, printre care 150.000 copii. În Republica Moldova din cauza fumatului anual decedează până la 4000 persoane.
Fumatul unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, scurtează viaţa cu 140 minute/zi sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamnă, că un an al fumatorului are mai puţin de 11 luni. Potrivit celor mai recente studii, rata mortalităţii în rândul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decăt la nefumatori, în toate grupurile de vârstă. Pe scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, tuberculoză, accidente de circulație, suicid şi crime. Fumatul este responsabil pentru: 90% din cazurile de cancer pulmonar; 75% din cazurile de bronşită cronică; 25% din cazurile de boli de inimă.
AICI vedeți programul acestei zile.
Sursa: www.ong.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *