Ziua Naţională fără alcool – 2 octombrie 2013

Consumul excesiv şi dependenţa de alcoolconstituie una din cele mai importante preocupări sociale şi de sănătate publică ce afectează nu doar consumatorii, dar şi persoanele din jur. Astfel, pentru a amplifica măsurile de combatere a consumului nociv de alcool, la data de 2 octombrieeste marcată  Ziua Naţională fără alcool.

Conform raportului realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) „The European health report 2012”, Republica Moldova se află pe primul loc, cu un indicator de circa 21 de litri de alcool pur pe cap de locuitor, la volumul consumului de alcool. Ceea ce contribuie incontestabil cu efecte nocive asupra sănătăţii populaţiei noastre. Mortalitatea în Republica Moldova este de circa două ori mai înaltă comparativ cu ţările Europene din grupul A şi se menţine în creştere continuă.

Consumul abuziv de alcool este cauza principala a peste 60 de maladii şi stări morbide: ciroza, pancreatita acută, cancerul cavităţii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, cancerul de ficat, colon, rect, cancerul mamar la femei. Şirul consecinţelor consumului abuziv de alcool este completat de alcoolism cronic, traume, dereglări psihice, afecţiuni hepatice, cardiovasculare, cerebrovasculare. Toate afecţiunile enumerate mai sus sunt cauze a deceselor timpurii.

Totodată, consecinţe grave aduce şi consumul de alcool de către femeile însărcinate, acesta mărind riscul de naştere prematură, subdezvoltarea fătului, dezvoltarea anomaliilor la nounăscut, dăunează dezvoltării creierului la făt şi afectează capacităţile intelectuale a copilului în viitor.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a Zilei Naţionale fără alcool, 2 octombrie 2013, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi aprobat un Plan de măsuri privind colaborarea lucrătorilor medicali cu mass-media, instituţiile de învăţământ, cultură şi ONG-urile în domeniul combaterii consumului nociv de alcool.

În acelaşi context, vă reamintim că Ministerul Sănătăţii a elaborat Programul Naţional privind reducerea consumului de alcool în Republica Moldova pentru anii 2012-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 360 din  06.06.2012. Acest Program prevede un şir de măsuri în acest domeniu, iar odată cu realizarea lui situaţia curentă poate fi ameliorată.

Sursa: www.ms.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *