(video) Palihovici, Fusu și Vacarciuc au „votat” pentru cota minimă de participare a femeilor în Parlament
Astăzi, 28 februarie, Clubul Politic al Femeilor 50/50 în parteneriat cu alte asociații au organizat acțiunea „101 de voturi pentru cota minimă de 40%”, de participare politică a bărbaților şi femeilor, notează UNIMEDIA.
Organizatorii evenimentului au improvizat și o urnă la care cei prezenți și-au putut exprima votul „Pro” -prezența femeilor în procesul decizional din țară. „Femei în Parlament”, „Votați 40” au fost principalele mesaje scandate de către cei zeci de participanți.
La scurt timp, deputații Liliana Palihovi (PLDM), Corina Fusu (PL) și Andrei Vacarciuc (PLDM) s-au alăturat acestei acțiuni.
„Am organizat acest eveniment pentru că au mai rămas câteva zile, perioadă în care Parlamentul poate să adopte cota de reprezentare astfel încât să fie aplicată pentru alegerile din 2014. Această inițiativă se află în Parlament încă de mult timp. Asigurarea drepturilor egale femeilor și bărbaților este un indicator al gradului de democratizare a societăției. Este unicul indicator care nu cere bani din buget. Este necesară doar voință politică. Scuze nu acceptăm. Noi suntem siguri că mai multe femei în Parlament ar influența deciziile”, a declarat Catinca Mardarovici, președintele Clubul Politic al Femeilor 50/50.
Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, susține că atunci când o femeie se implică în luarea unor decizii, ea mai mult se gândește la efectul social, decât la efectul politic. „Atunci când avem o societate formată din 52% femei și 48% bărbați, probabil că ar trebui să păstrăm proporționalitatea și în luarea deciziilor”, a menționat Palihovici.
Deputatul PLDM, Andrei Vacarciuc, susține adoptarea cotei minime de 40% de participare a femeilor în Parlament. „Rămâne să conving și ceilalți bărbați din Parlament să aprobe această decizie. Femeia este mai responsabilă și mai curajoasă. Avem femei foarte bune în Parlament”, a precizat Vacarciuc.
Deputatul PL, Corina Fusu, a reitereat importanța participării femeilor în procesul decizional. „Dacă ar fi mai multe femei în Parlament ar umaniza politicul din R. Moldova. Femeile au alt punct de vedere de a aborda problemele din societate”, a subliniat Fusu.
În același timp, aceasta este sigură că o femeie în fruntea Ministerului Apărării s-ar descurca de minune. „Există foarte multe țări din nordul Europei unde miniștrii Apărării sunt femei pentru că au o atitudine mai umană. Armatele joacă rolul de securitate și de menținere a păcii și nu de război cum a fost cu mulți ani în urmă”, a conchis sursa.
Sursa: www.unmedia.info