Valentina Buliga vrea să se întâlnească cu procurorul general, pentru a afla la ce nivel se află dosarele privind acordarea ajutoarelor sociale

Mai mulţi asistenţi sociali, operatori, dar şi şefi de direcţii ar putea fi traşi la răspundere, după ce a fost depistat că bugetul de stat a fost prejudiciat cu 9 milioane de lei. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a declarat în această seară la Fabrika, că a sesizat organele de drept încă la sfârşitul anului 2012, dar deocamdatănu cunoaşte care este finalitatea dosarelor.

„La această etapă, nu putem spune că sunt implicaţi funcţionari de rang înalt. Descoperirile vorbesc despre implicarea asistenţilor sociali, operatorilor, şefi de direcţii de asistenţă socială, specialişti care au eliberat acte false. Prima sesizare despre încălcările din Cimişlia a fost făcută în noiembrie 2012. Organele de drept vor investiga, vom afla unde duce urma. Până în prezent, nu am primit informaţii de la procuratură că acest dosar este finalizat”, a ministrul.


Valentina Buliga şi-a exprimat intenţia de se întâlni cu procurorul general
Corneliu Gurin, pentru a afla la ce nivel se află investigaţiile. „Îmi doresc să văd la ce etapă se află aceste dosare, îmi doresc să ştiu că cel care a băgat mâna în buzunarul statului va fi pedepsit. Am un gând să mă întâlnesc cu procurorul general şi să-l întreb la ce etapă se află aceste dosare, dar trebuie să verific Legea dacă îmi permite acest lucru”, a spus demnitarul.


Directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac
, este sceptic în privinţa acestor dosare. „Au fost deschise mai multe, însă nu am văzut finalitate. Doamna ministru face bine că vrea să solicite la ce nivel se află dosarul. Urmează să vedem cum vor lucra organele de drept. Mai avem astfel de anchete şi cei care au pus mâna pe banul public nu ajung să fie traşi la răspundere sau se aleg cu pedepse minime. Trebuie mai multă fermitate, acţiuni concrete”, a spusCornelia Cozonac.

Pe de altă parte, directorul CREDO, Sergiu Ostaf, consideră căExecutivul ar trebui să identifice surse suplimentare pentru asistenţii sociali, astfel încât să beneficieze de cursuri de profesionalizare. „Dacă va exista un echilibru între banii direcţionaţi şi serviciile prestate, cred că într-un viitor apropiat percepţia asupra calităţii vieţii ar putea fi îmbunătăţită”, a spus el.

De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Participare, Antoniţa Fonari, crede că asitenţii sociali ar trebui să aibă salarii mai mari, pentru a fi excluse situaţiile de fraudă. „Cred că acest sistem a fost pus la punct, însă angajaţii trebuie să fie mai bine plătiţi, să fie angajaţi specialişti, să nu transmită pur şi simplu informaţia, dar să se implice mai mult”, a spus ea.

Publika.md precizează că Bugetul de Stat a fost prejudiciat cu peste nouă milioane de lei, în ultimii patru ani, din cauza acordării unor ajutoare sociale în baza actelor false.

Sursa: www.publika.md
V
edeți și alte linkuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *