Strategiile locale au fost discutate cu cetățenii

Recent s-au încheiat audierile publice în cele 14 localități beneficiare ale proiectului de susținere a autorităților locale. De data aceasta în fața reprezentaților autorităților publice, actorilor locali și cetățenilor din orașul Soroca a fost prezentată strategia locală de dezvoltare socio-economică integrată a urbei pentru anii 2015-2020.
În ultimele 7 luni, experții naționali ai Centrului CONTACT au identificat şi examinat problemele majore cu care se confruntă populaţia din cele 14 localităţi partenere, formulate direcţiile strategice de dezvoltare pentru următorii 5 ani, elaborat un plan de acţiuni pentru realizarea strategiei locale cu indicarea surselor necesare pentru fiecare tip de activităţi, precum şi a surselor potenţiale de finanţare, inclusiv din perspectiva semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la UE.
Experții Centrului CONTACT au elaborate planul strategic împreună cu locuitorii şi reprezentanţii APL din comunitate.
Astfel, la Fălești, Briceni. Dondușeni, Leova, Cimișlia, Râșcani, Soroca, Anenii Noi, Glodeni, Cimișlia, Ocnița, Florești, Cahul, Edineț documentul a fost prezentat în premieră în fața orășenilor, care au putut să își exprime punctul de vedere în legătură cu acest document. Planul strategic pentru 2015-2017 prevede dezvoltarea economică, dezvoltarea serviciilor publice, a infrastructurii, turismului, relansarea vieții culturale și dezvoltarea activității de agreement.
În continuare, urmează aprobarea strategiilor locale în cadrul consiliilor locale.
Amintim, că audierile publice reprezintă un instrument democratic pentru realizarea autonomiei locale şi constau în consultarea cetăţenilor privind problemele de interes public în vederea identificării celor mai stringente probleme sociale. Scopul audierilor publice este ca funcţionarii publici şi oficialii aleşi să asculte cetăţenii. Audierile publice suntun element nou în viaţa publică a Republicii Moldova, implementate graţie Programului USAID “Reforma Autorităţilor Publice Locale.
Activităţile sunt parte a Proiectului de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova, realizat de compania americană CHEMONICS INTERNATIONAL INC cu suportul Agenţiei Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare (USAID). Strategiile de dezvoltare ale celor 14 localităţi sunt elaborate de experţii Centrului CONTACT în consorţium cu Asociaţia Obştească Pro Comunitatea şi Agenţiile de Dezvoltare Regionalã Nord, Centru şi Sud.

Persoana de contact: Vasile Cioaric, coordonator de programe al Centrului Contact. Tel: 22/233947.

Sursa: Comunicate.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *