Societatea din Republica Moldova, reprezentată prin caricaturi
Societatea dezbinată din Republica Moldova a fost reflectată printr-o serie de caricaturi realizate de studenţii Academiei de Arte din Chişinău. Expoziţia oglindeşte în mod ironic problemele economice, sociale, politice şi etnice ale ţării. Studenţii care au realizat lucrările susţin că umorul este singura soluţie pentru a depăşi situaţiile tragice.
Expoziţia cu genericul „Problemele societăţii dezbinate, reflectate prin caricatură” a fost însoţită şi de o dezbatere privind aceeaşi temă la care au participat jurnalişti, analişti politici şi oameni de cultură. „Societatea din Republica Moldova este mai mult decât dezbinată, este atomizată, iar acest fenomen reprezintă o moştenire veche de secole întregi. De când acest teritoriu a fost populat cu fel de fel de etnii”, a concluzionat scriitorul Vladimir Beşleagă.
Caricatura, semn al inteligenţei superioare
Societatea pestriţă şi conflictele născute în interiorul acesteia sunt elemente care convin unor forţe politice, a mai remarcat Vladimir Beşleagă. „Trebuie să recunoaştem că nu există societăţi monocrome. Dar depinde de cultura civică a oamenilor cât de armonioasă şi unită poate deveni ea. Caricatura nu este pentru oricine. Un simţ al umorului dezvoltat este semnul unei inteligenţe superioare. Comicul este calea ieşirii din tragic. Se organizează atâtea festivaluri! Al cireşelor, al sarmalelor, al bostanilor. Cred că ar fi cazul să avem şi un festival al umorului”, a subliniat Beşleagă.
Societatea e dezbinată politic
Sergiu Musteaţă, istoric şi profesor universitar, a remarcat că fenomenul dezbinării societăţii din ţară este condiţionat, în primul rând, de criteriul politic. „Societatea e dezbinată politic în proporţie de 90%, celelalte probleme fiind provocate de criteriul etnic. Statul Republica Moldova a falimentat şi riscă să dispară”, crede el. Igor Boţan, analist politic, crede că poporul, deşi dezbinat, este unit totuşi de un sentiment comun faţă de conducerea ţării. „Ne apropie acelaşi sentiment de nemulţumire faţă de guvernarea noastră”, a spus acesta.
Unul dintre tinerii caricaturişti participanţi la expoziţie este Pavel Obreja. Acesta spune că în lucrările sale a încercat să ilustreze într-un mod amuzant problema lingvistică din ţară. „Am ironizat vocabularul rusificat al unui molovean care nu se înţelege cu un român, deşi ambii vorbesc aceeaşi limbă. Pe mine mă deranjează faptul că unii nu vorbesc limba de stat, dar sunt înţelegător cu ei”, spune Pavel. Tânărul afirmă că poartă mereu cu el un carnet în care îşi notează ideile. „Sunt inspirat de tot ce văd pe stradă, dar în special de oamenii în etate. Îmi place să observ cum a lucrat timpul cu chipul şi personalitatea lor”, menţionează Pavel.
Sursa:Adevărul