Societatea civilă din Moldova se solidarizează cu protestatarii de la Kiev

O delegaţie a societăţii civile din Republica Moldova a plecat spre Kiev, unde va citi o declaraţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale cetăţenilor ucraineni. În acelaşi context, Consiliul Naţional al ONG şi Consiliul Naţional de Participare au organizat o acţiune publică de solidaritate cu poporul ucrainean, care s-a desfăşurat în Scuarul Europei din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a dat citire unei declaraţii adresată preşedintelui Republicii Moldova, Parlamentului, Guvernului şi partidelor democratice, în care acestea sunt solicitate să-şi exprime sprijinul plenar pentru cursul de integrare europeană şi transformarea democratică a Ucrainei. Totodată, declaraţia este adresată şi conducerii de la Kiev.

„Adresăm acest apel tuturor forţelor democratice din Ucraina pentru continuarea cursului de integrare europeană a ţării, inclusiv pentru că adevăratul proces de europenizare a Republicii Moldova este posibil doar alături şi împreună cu Ucraina”, a spus Sergiu Ostaf.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a spus că reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova dezaprobă încercarea unor actori de a denatura caracterul paşnic al manifestaţiilor din Ucraina.

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de violenţa organelor de drept îndreptată asupra oamenilor paşnici care susţin procesul de integrare europeană a Ucrainei şi a condamnat acţiunile care nu corespund aspiraţiilor europene, inclusiv cazurile de agresiune la adresa jurnaliştilor. Acesta a subliniat că actul de solidarizare a societăţi civile de la Chişinău nu trebuie să fie interpretat ca un amestec în politica internă a Ucrainei, ci ca un act de solidarizare cu intenţia de europenizare a Ucrainei, cerută prin desfăşurarea acţiunilor paşnice de la Kiev.

Analistul politic Denis Cenuşă, reprezentantul Expert-Grup, a specificat că acţiunea de solidaritate nu este organizată întâmplător în Scuarul Europei din Chişinău, care are aceeaşi denumire ca şi locul unde au început protestele paşnice în Ucraina.

Sursa: ww.ipn.md

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *