Societatea civilă: Deputații acceptă amendamente propuse de industria tutunului

Reprezentanții societății civile susțin că industria tutunului se implică activ în formarea cadrului legal „antifumat”.  Potrivit acestora, deputaţii moldoveni au acceptat participarea industriei tutunului la formularea amendamentelor la pachetul de legi privind controlul tutunului, notează UNIMEDIA.

„Acest lucru s-a permis chiar dacă Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului, ratificată de Republica Moldova în anul 2007, obligă părţile semnatare să protejeze politicile de sănătate publică referitoare la controlul tutunului de interesele comerciale ale industriei tutunului. Din păcate, în detrimentul sănătăţii copiilor moldoveni, Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie a acceptat, posibil ca punct de plecare în negocieri, unele amendamente propuse de producătorii produselor de tutungerie (interdicţii parţiale privind publicitatea şi fumatul în spaţiile publice închise)”, se spune într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților societății civile, obiecţiile şi propunerile parvenite din partea industriei tutunului se expun pentru utilizarea aditivilor. Producătorii de tutun admit ca și în continuare produsele de tutungerie să fie expuse la vederea copiilor în unităţile comerciale şi chioşcuri. De asemenea, industria tutunului propune restricţii parţiale privind fumatul în spaţiile publice închise, în special în baruri, restaurante şi alte localuri de agrement.

Documentele interne ale industriei tutunului anunță cum că „Interdicţia totală a fumatului la locurile de muncă este o lovitură serioasă pentru volumul producţiei de ţigări, deoarece în astfel de condiţii fumătorii consumă cu 11-15% mai puţine ţigări, decât ratele medii de consum când se fumează liber, iar probabilitatea că aceştia vor renunţa la fumat depăşeşte cu 84% ratele medii de renunţare la fumat. Interdicţiile parţiale privind fumatul la locurile de muncă, cum ar fi fumatul în încăperi special amenajate, contribuie mult mai puțin la renunţarea la fumat şi practic nu reduc consumul de tutun”, se mai spune în reacția organizațiilor neguvernamentale.

 

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *