Societatea civilă cere vot nominal pentru proiectul de lege privind finanţarea partidelor

Societatea civilă solicită parlamentarilor să voteze nominal pentru legea cu privire la finanţarea partidelor politice, care se află pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului. ONG-urile au organizaţie o acţiune publică în faţa Parlamentului, cu genericul: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării. Au mai rămas 3 zile!”, transmite IPN.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a spus că societatea trebuie să vadă cine îşi doreşte transparentizarea finanţării partidelor politice şi cine va vota contra.

Dacă va fi votată această lege, autoritatea electorală va putea controla cheltuielile partidelor şi concurenţilor electorali.

La aceeaşi manifestaţie, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a spus că, în mod prioritar, Parlamentul trebuie să adopte şi legislaţia privind introducerea cotei minime de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi. „Acest proiect este important pentru că ne aflăm în prag de campanie electorală. Dacă nu va fi adoptat în această sesiune, cu siguranţă numărul de femei o să fie sub-reprezentat în campania electorală din 2014”, a spus reprezentantul societăţii civile.

„Media de reprezentare a femeilor în Republica Moldova este mult mai mică decât media europeană. Noi trebuie să avem măsuri active ca să impunem Parlamentul să avem mai multe femei în Parlament”, a adăugat Alexei Buzu.

Campania „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării” a fost lansată luni, 7 iulie. Tot atunci ONG-urile au iniţiat protestele în faţa Guvernului şi Parlamentului, cerând partidelor de guvernare să-şi onoreze angajamentele asumate.

Sursa: http://hotnews.md/articles/view.hot?id=26461

Pentru mai multe poze de la această activitate accesați pagina de facebook a Consiliului ONG: https://www.facebook.com/pages/Consiliul-Na%C5%A3ional-al-ONGurilor-din-Republica-Moldova/202127573188405?fref=ts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *