Scrisoare adresată Președintelui Țării

Preşedintelui Republicii Moldova,

Domnului Nicolae TIMOFTI

 Excelenţă,

Prin prezentul memoriu venim să Vă felicităm pentru oportunitatea unică prin care, în calitatea Dumneavoastră de Preşedinte al Republicii Moldova, puteţi promulga neamânat Legea nr.124 din 29 mai 2015 “Privind modificarea şi completarea unor acte legislative”, care va îmbunătăţi standardele de trai şi calitatea vieţii în Republica Moldova.

Această lege este esențială pentru a proteja generaţiile prezente şi viitoare de consecinţele devastatoare ale consumului de tutun şi ale expunerii la fumul de tutun asupra sănătăţii, asupra mediului social şi economic, ea oferind un cadru legal pentru implementarea în Republica Moldova a unor măsuri ferme de control al tutunului, care vor reduce constant şi efectiv consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun.

Legea privind controlul tutunului nu declară fumatul ilegal, nu este îndreptată împotriva fumătorilor şi nu interzice cultivarea tutunului, ea doar reglementează modul şi condiţiile de realizare a controlului asupra producerii, prelucrării, fabricării tutunului, plasării pe piaţă a produselor din tutun, astfel încât acestea să nu fie înşelătoare, atractive şi motivante pentru a fi consumate de copii. Scopul final al prevederilor acestei legi este reducerea daunelor pentru sănătate, determinate de consumul produselor din tutun și a produselor asociate cu tutunul, precum şi de expunerea la fumul de tutun.

Cunoaştem și admirăm curajul parlamentarilor noștri care au rezistat presiunilor exercitate de către lobbiștii pro-tabac în încercarea lor de a submina eficienţa măsurilor de control a tutunului. Exemplul interferenţei lobbiştilor pro-tabac în subminarea eficienței legislaţiei privind controlul tutunului, în Republica Moldova, a ajuns în presa de rezonanță mondială[1], astfel încât senatorii americani au solicitat Camerei Americane de Comerţ să curme aceste acțiuni[2].

Susţinem aspiraţiile Dumneavoastră de modernizare a Republicii Moldova, inclusiv în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE (Articolul 114), care stabileşte punerea în aplicare deplină și promptă a Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului din 2003. Vă îndemnăm, Excelenţă, Domnule Preşedinte, să promulgaţi Legea nr.124 din 29 mai 2015 “Privind modificarea şi completarea unor acte legislative”, lege ce va fi oferi cadrul juridic necesar pentru a stopa proliferarea continuă a viciului tabagic și a salva astfel mii de vieți, produsele de tutungerie omorând anual 5600 de moldoveni.

Aşteptăm cu nerăbdare promulgarea legii şi Vă rugăm să primiţi, Excelenţă, asigurarea întregii noastre susţineri.

 

 

 

Ecaterina Mardarovici                                                              Ghenadie Țurcanu

Președintă a Consiliului ONG                                                   Vicepreședinte al Consiliului ONG    

 

[1] http://www.nytimes.com/2015/07/01/business/international/us-chamber-works-globally-to-fight-antismoking-measures.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=2

[2] http://www.brown.senate.gov/newsroom/press/release/brown-blumenthal-and-democratic-senate-colleagues-issue-joint-statement-on-us-chamber-of-commerces-global-lobbying-for-big-tobacco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *