Retrospectiva săptămânii poltice

Premierul Pavel Filip a spus joi, 28.04.2016, la împlinirea a 100 de zile de mandat, că guvernul său vrea să refacă încrederea cetățenilor în integrarea europeană și încrederea partenerilor europeni în seriozitatea reformelor în Republica Moldova. Filip, membru al Partidului Democrat care a făcut parte din patru guverne pro-europene înainte să devină premier, a spus că unii politicieni, pe care nu i-a numit, au creat până acum așteptări false de la integrarea europeană și au afectat încrederea oamenilor în acest proiect. Raportul de activitate al premierului moldovean Pavel filip la 100 de zile de mandat este analizat la „Retrospectiva săptămânii poltice”.

Vestea cu micșorarea numărului de ministere este doar aparent bună, pentru că asta nu înseamnă în mod automat și cheltuieli mai mici pentru buget, așa cum pare la prima vedere, atenționează Preşedinta Consiliului ONG, Antoniţa Fonari:

„Mă gândesc că dacă vom avea mai puțini miniștri, vom avea mai puține probleme, sau vom cheltui mai puțini sau mai mulți bani? Pentru că atunci când reduci numărul de ministere, sarcinile trebuie să treacă în alte parte. Ministerul Tineretului va fi printre primele care va fi scos din listă, pentru că tineretul este un domeniu transversal, care se regăsește și în alte ministere. Dar, în momentul când se vor face aceste remanieri trebuie să se schimbe o groază de regulamente, iată aceste cheltuieli, ele au fost calculate? Ce facem cu sarcinile, facem agenții în plus, asta înseamnă că nu economisim dacă dăm anumite sarcini la o agenție.”

Antonița Fonari mai sugerează că printre așteptările societății civile, în special inițiativa cunoscută sub denumirea „legea 2%”, rămâne a fi codașă în lista priorităților actualului executivului:

„Pe alte segmente de genul 2% se fac încî o dată confirmări din partea Guvernului că da ar fi bine să avem aceasta lege pentru a sprijini serviciile sociale dar şi alte servicii prestate de societatea civilă, dar este o chestie declarativă, pentru că documentul acesta se plimbă de 10 ani, deci merge de colo colo și față de acest segment eu personal nu sunt foarte încântată.”

Guvernul Filip a fost învestit într-un moment de criză pentru Republica Moldova, iar printre principalele obiective rămân a fi implementarea reformelor în domenii precum justiția, sectorul financiar bancar, lupta cu corupția, dar și restabilirea încrederii în fața Uniunii Europene pentru a debloca finanțările externe pentru Moldova.

Sursa: www.europalibera.md 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *