Reguli de călătorie pentru cetățenii moldoveni în Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul UE pentru cetățenii moldoveni. În conformitate cu procedurile UE, votul PE urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru a călători în UE fără vize, moldovenii vor trebui să dețină un pașaport biometric.

Iată un set de reguli obligatorii pentru moldovenii, deținători ai pașaportului biometric, care vor călători fără vize în UE, informează UNIMEDIA.

„Din moment ce moldovenii vor călători în spaţiul Schengen, vin anumite angajamente sau reguli pe care noi trebuie să le respectăm.

(hartă) Fără vize în UE: În ce țări vor putea călători moldovenii cu pașaportul biometric

1. Cea mai importantă este să respectăm termenul de şedere, de 90 zile pe percursul a şase luni, în caz contrar vor interveni sancţiuni, amenzi sau interdicţii de a intra pe teritoriu.

2. O călătorie trebuie planificată, persoanele care vor să călătorească într-o anumită țară din UE trebuie să aibă un scop clar definit pentru această deplasare, să cunoască cât timp se vor afla.

3. Trebuie să cunoașteți adresele rudelor sau a ambasadelor, pentru a le arăta polițiștilor de frontieră în cazul în care aceștia le cer.

4. Trebuie să aveţi bilete tur – retur, să aveţi mijloace economice, nu trebuie neapărat cont în bancă, ci să aveţi un card cu bani sau bani cash. Se recomandă să aveţi 50 de euro pe zi.

5. Dacă mergeţi cu maşina trebuie să aveţi cartea verde, cât și să vă asiguraţi sănătatea”, a declarat viceministrul de Externe Iulian Groza, în cadrul emisiunii Fabrika.

Opt lucruri pe care trebuie să le știi despre pașapoartele biometrice

Totodată, viceministrul a anunţat că libera circulaţie pe teritoriul Schengen va permite moldovenilor care lucrează ilegal peste hotare să îşi legalizeze statutul.

(video) Cum are loc procesul de perfectare a pașapoartelor biometrice în Moldova

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *