Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni a fost votat în cadrul Comisiei LIBE

Raportului cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost votat astăzi, 12 februarie, în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, informează UNIMEDIA cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Raportul susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată, pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni, în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfârşitul lunii februarie 2014.
Reamintim că la 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni.

La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelelor membre ale UE în baza inițiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *