RAPORT DE ACTIVITATE: Consiliul ONG – XI raportează la Forum ONG 2024

Consiliul Național al ONG-urilor a prezentat raportul de activitate pentru 2023-2024 în fața Forumului ONG 2024: Societatea civilă pentru Integrare Europeană. Cel de-al XI-lea mandat  al Consiliului ONG a fost oferit în cadrul Forumului ONG din octombrie 2022.

Timp de 2 ani, în baza Rezoluției votate la Forumul ONG 222, noua componență a Consiliului ONG formată din 9 organizații neguvernamentale a reprezentat interesele societății civile. Membrii Consiliului ONG, ediția XI sunt:

  1. Centrul CONTACT, secretariatul Consiliului ONG – Serghei Neicovcen
  2. Platforma pentru Egalitate și Gen – Nina Lozinschi
  3. Centrul de Informare și Consultanță Organizațională – Tudor Lazăr
  4. Misiunea Socială „DIACONIA” – Dumitru Dîrul
  5. Asociația ADEPT – Inna Vrînceanu
  6. Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic – Cătălina Molodoi
  7. Alianța INFONET – Victor Koroli
  8. AO „Pro-Cons” – Mihaela Pascal
  9. Centrul „Pro-Europa”, Comrat – Snejana Caledji

În perioada 2023-2024, Secretariatul Consiiului ONG a organizat 16 ședințe. Printre cele mai importante realizări ale Consiliului ONG – XI enumerăm: participarea la procesul de consultare a proiectului privind Programul de dezvoltare a organizațiilor societății civile (PDOSC 2024-2027) și a planului de activități 2024-2027, precum și laborarea documentului de poziție privind îmbunătățirea PDOSC 2024-2027 și a planului de activități 2024-2027, elaborarea documentului de poziție referitor la implementarea Legii nr. 86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale.

Un aspect important a fost  promovarea mecanismului de redirecționare a 2%, inclusiv cu elaborarea propunerilor privind modalitatea de diseminare procentuală. De asemenea, s-a analizat mecanismele fiscale în cazul donațiilor și s-au făcut amendamente privind îmbunătățirea cadrului normativ la legea filantropiei și sponsorizării.

În 2024 a fost semnat Acordului de colaborare cu Agenția Servicii Publice în scopul îmbunătățirii procesului de digitalizare și revizuire a prevederilor legale cu privire la suspendarea și/sau lichidarea activității ONG-urilor. Totodată, s-a menținut un dialog continuu cu reprezentanții Cancelarii de Stat, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanții unor ministere.

În concluzie s-a menționat faptul că, noul Consiliul ONG trebuie să fie o voce mai puternică a organizațiilor neguvernamentale, să creeze domenii mai clare de expertiză conform programelor și strategiilor naționale, să participe în platformele consultative create de ministere, dar și să mențină dialogul continu în cadrul comisiilor parlamentare, grupurile consultative etc.

Consiliul ONG este un organ reprezentativ neformal, desemnat de către Forumul ONG din Republica Moldova, începând cu 1997, pentru a contribui la consolidarea eforturilor ONG-urilor în promovarea dezvoltării societății civile în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *