Proces-verbal al ședinței din 27.03.2017

Proces Verbal 
Consiliul ONG, Mandatul VIII

Data: 27.03.2017

Membri ai Consiliului ONG:
1. Antonița FONARI, Președinta Consiliului ONG; Directoare CAP
2. Adrian BĂLUȚEL, Vicepreședintele Consiliului ONG; Platforma Parteneriatului Estic
3. Alexei BUZU, Director, CPD
4. Dumitru BUDIANSCHI, Coordonator de Programe, Expert-Grup
5. Ecaterina MARDAROVICI, Directoare Executivă, Clubul Politic al Femeilor 50/50
6. Ghenadie ȚURCANU, Coordonator de Programe, Centrul ”PAS”
7. Igor CIUREA, Secretar General, CNTM
8. Ion GUZUN, Consilier Juridic, CRJM
9. Iuliana CANTARAGIU, Expertă Proiecte, Centrul Național de Mediu
10. Olga GORDILĂ, Coordonatoare proiect, Fundația pentru Dezvoltare din R. Moldova
11. Sergiu NEICOVCEN, Director Executiv, Centrul ”Contact”

1. S-a luat act despre faptul că:

a. Adrian Băluțel a anunțat că se retrage din CN ONG, pentru că începând cu aprilie 2017 va fi plecat pentru un stagiu de minimum jumătate de an în Bruxelles.
b. Iuliana Cantaragiu a decis să se retragă din CN ONG, ca urmare a problemelor apărute la Forumul Civic de monitorizare a implementării Acordului de Asociere din 22 februarie 2017.

2. S-a discutat și s-a decis cu privire la elaborarea Codului de Etică al ONG-urilor:

Președinta CN ONG a rugat membrii Consiliului să se expună dacă Codul de Etică al ONG-urilor trebuie să fie elaborat în parteneriat cu CN ONG sau CAP va continua să se focuseze pe această ideea cu alte organizații interesate.

Alexei Buzu a menționat că nu intenționează să se implice în acest subiect și că nici Consiliul ONG nu trebuie sa se implice, pentru că sunt alte priorități asupra cărora Consiliul ONG ar trebui să se focuseze.

Catinca Mardarovici a spus că nu este o adeptă a Codului de Etică al ONG-urilor, dar poate participa la o dezbatere pe acest subiect.

Igor Ciurea a reiterat importanța unui Cod de Etică, dar consideră că la moment CN ONG trebuie să se focuseze pe alte subiecte, în special pe cele menționate la Forum.

Ghenadie Țurcanu susține propunerea elaborării unui Cod de Etică al ONG-urilor, dar nu sub umbrela Consiliului ONG.

Olga Gordilă s-a expus asupra necesității unui document, nu neapărat Cod, care să ofere un cadru general asupra eticii profesionale și activității ONG-urilor, ce ar putea fi subsemnat și de lideri de opinie, activiști civici, grupuri de inițiativă / neformale care nu au statut juridic.

Serghei Neicovcen susține ideea creării unui Cod de Etică al ONG-urilor cu organizațiile interesate în acest proces, dar nu sub egida Consiliului ONG.

Dumitru Budianschi consideră că acest document trebuie să fie elaborat de către Consiliul ONG.
Antonița Fonari susține ideea elaborării unui Cod de Etică al ONG-urilor de către Consiliul ONG – dacă acest lucru nu este posibil, CAP își asumă să creeze un grup de lucru cu organizațiile care au aceeași viziune.
Adrian Băluțel consideră că elaborarea Codului de Etică a ONG-urilor nu ține de mandatul actual al Consiliului ONG.

Ion Guzun a susținut cele menționate de Alexei și alți colegi care au spus că elaborarea Codului de Etică nu este o prioritate. El este împotriva unui asemenea document, motivele pe care le-a menționat de mai multe ori: nu este o prioritate, constituenții nu au solicitat acest lucru, nu este în rezoluția Forumului ONG din noiembrie 2015, proiectul de document, propus de câțiva membri ai CN ONG și altor ONG-uri, este asemănător cu un cod penal care impune reguli decât să conțină norme de recomandare, nu face parte din activitățile SDSC.

Ținând cont de faptul că majoritatea membrilor CN ONG nu consideră necesară implicarea Consiliului în elaborarea Codului de Etică al ONG-urilor, s-a decis că elaborarea acestuia să aibă loc separat de Consiliul ONG.

3. Informații cu referință la SDSC:

Ion Guzun a pus în dezbatere lipsa de reacții de la Parlament și Guvern asupra SDSC și a Legii privind transparența decizională.

Antonița Fonari a informat că Parlamentul, în persoana Lilianei Palihovici, a solicitat ministerelor relevante să estimeze costurile SDSC. Deocamdată la această solicitare a răspuns doar MTS. Urmează ca până la 10 aprilie 2017 să fie colectate documentele cu estimările de buget și de la celelalte ministere.

S-a decis:
a. După sărbătorile de Paști, Antonița Fonari să informeze CN ONG despre situația SDSC de pe agenda de lucru a Parlamentului
b. Ion Guzun să verifice situația cu referință la Legea cu privire la transparența decizională și să informeze membrii CN ONG.

Lucrările de secretariat pentru compilarea acestor opinii au fost făcute de către Andrei Gaiu, Coordonator CAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *