Proces-verbal al ședinței Consiliului ONG 27.05.2015

                                                          Proces-verbal al ședinței Consiliului ONG

Locaţie: Str. Armenească, 13 (CPD)                                                                                                          Data: 27.05.2015
Durata: 14:00 – 16:00

Participanţi din partea organizaţiilor membre ale Consiliului ONG:
1. Antonița FONARI, Secretar General al Consiliului ONG; Directoare Executivă, Centrul de Resurse „Tineri și Liberi”
2. Alexei BUZU, Director Executiv, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”
3. Sergiu NEICOVCEN, Director Executiv, Centrul „Contact”
4. Nina LOZINSCHI, Consultantă Resurse Umane TDV/” Tineri și Liberi”

Invitați:
5. Andrei BRIGHIDIN, Director Dezvoltare, Monitorizare și Evaluare, FEE
6. Sorina MACRINICI, Consilieră juridică, Centrul de Resurse Juridice
7. Ilie CHIRTOACĂ, Consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice

S-a discutat și s-a decis:

Sorina Macrinici a realizat o prezentarea a prevederilor problematice din ”legii 2%” cu indicarea opțiunilor de politici.

S-a discutat condițiile de acces la mecanismul de desemnare procentuală trebuie să fie egale pentru asociațiile obștești și instituțiile religioase. S-a propus înlocuirea condiției de eligibilitate pentru asociațiile obștești pentru a beneficia de legea 2% de deținere a statutului de utilitate publică cu demonstrarea desfășurării activității de utilitate publică.

Limitarea posibilităților de a alocare a desemnărilor procentuale la un singur mod de transfer, la momentul depunerii declarației pe venit, o dată pe an.

Introducerea a două opțiuni de desemnarea celor 2%:
1. desemnarea a 2% pentru ONG sau 2% pentru instituție religioasă
2. desemnarea a 1% pentru ONG și 1% pentru instituțiile religioase

Păstrarea prevederilor privind asigurarea confidențialității desemnării conform documentului de politici privind legea 2% al CRJM.

Alexei Buzu a propus ca majorarea cotei procentuale destinate cheltuielilor administrative să fie raportată la salariul minim pe economie.

Andrei Brighidin a propus să fie exclusă recomandării ce ține de posibilitatea de a utiliza desemnările procentuale pentru categoria ” costuri de publicitate”.

S-a propus ca instituția care va efectua controlul asupra mijloacelor financiare obținute în urma desemnării procentuale să fie efectuat de Curtea de Conturi.

S-a decis: În privința instituirii unor reguli egale pentru organizațiile societății civile și instituțiile religioase s-a decis ca Sorina Macrinici să verifice un model de statut al instituțiilor religioase pentru a găsi o soluție de compromis.
Propunerilor cu modificările legislative să fie expediate, până vineri 29 mai, către conducerea Parlamentului, iar paralel să se lucreze la elaborarea proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *