Premieră: la 15 septembrie, deținuții pe viață din penitenciarul nr. 17 Rezina vor juca Hamlet

Atăzi, la penitenciarul nr. 17 Rezina, va avea loc premiera spectacolului HAMLET PROCES, care are în distribuție 11 deținuți pe viață, alături de care evoluează actori profesioniști. Spectacolul adaptat după piesa „Hamlet” de Shakespeare, în regia Luminiței Țâcu, va fi jucat în curtea penitenciarului, cel mai securizat penitenciar din Moldova, cu începere de la ora 19:00.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, directorul adjunct al Departamentului instituțiilor penitenciare, Igor Guja, și autorii proiectului, Mihai Fusu și Luminița Țâcu, de la Centrul de arte Coliseum.

În debutul conferinței, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a invitat presa la spectacol, menționând că acesta semnifică o schimbare de abordare față de deținuți, inclusiv cei condamnați pe viață, din partea sistemului de drept și a societății. „Terapia prin artă permite deținuților să reflecteze asupra vieții, asupra deciziilor luate, ajutându-i astfel să se reabiliteze”, a declarat Vladimir Cebotari.

Asigurarea unor programe de reabilitare individualizate, diverse și eficiente, pentru deținuții din custodie este o prioritate a modernizării sistemului penitenciar”, a declarat, în cadrul conferinței, Igor Guja, directorul adjunct al Departamentului instituțiilor penitenciare, partenerul principal al proiectului teatral.

Acest spectacol încununează primul proiect de terapie prin teatru ce vizează deținuții pe viață din Moldova. Sperăm că asemenea programe vor deveni o normalitate pentru penitenciarele din Moldova”, a declarat Mihai Fusu, directorul centrului de arte Coliseum. Centrul realizează proiecte de teatru social în penitenciarele moldovenești din anul 2009. Împreună cu regizoarea proiectului, Luminița Țâcu, acesta a invitat jurnaliștii să reflecte evenimentul și să lanseze un dialog în societate privind reabilitarea persoanelor din detenție.

Proiectul de la Rezina este susținut financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și a Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).

Uniunea Europeană susține cu tărie reformarea durabilă a sectorului justiției în Moldova, inclusiv prin promovarea unor programe alternative de reabilitare, cum este proiectul teatral de la Rezina”, a precizat Aneil Singh, șeful Departamentului operațiuni al Delegației UE în Moldova.

Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC), un alt partener al proiectului, sprijină programele culturale care inițiază un dialog social. „Pentru noi este important să încurajăm comunicarea deținuților cu societatea și să contribuim la eliminarea stigmei în atitudinea față de acești oameni”, a menționat Cristina Cojocaru-Parsons, coordonatoare programe culturale a SDC.

Spectacolul este sprijinit și de Misiunea norvegiană NORLAM, un partener permanent al sistemului penitenciar și al Ministerului justiției din Moldova. „Prin acest proiect, NORLAM speră că societatea moldovenească va conștientiza mai bine rolul pedepsei și a consecințelor acesteia”, a declarat, la rândul ei, Siri Fjørtoft, șefa adjunctă a Misiunii NORLAM.

Imaginile video de la repetițiile pentru spectacol pot fi descărcate aici(imagine: Victor Gălușcă), iar imagini foto – de aici (foto: Nicolae Pojoga).

Important: Cei interesați pot urmări premiera spectacolului, începând cu ora 19:00, live pe Privesc.eu și pe ecranul din scuarul Catedralei Sf. Theodora de la Sihla din Chișinău. În această toamnă, spectacolul ar putea fi jucat și pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Pentru mai multe informații, contactați Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției, tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md.

Sursa: www.penitenciar.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *