Premieră în domeniul electoral. La Chișinău a fost lansată Asociația Internațională a Femeilor din Managementul Electoral

Astăzi, la Chișinău a avut loc reuniunea de nivel înalt pentru crearea Asociației Internaționale a Femeilor din Managementul Electoral (Women in Electoral Management (WEM) – (International). Evenimentul de inaugurare al Asociației a reunit funcționari electorali, experți internaționali în materie electorală și gender, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și societatea civilă.

Noua instituție are ca scop mobilizarea organelor de administrare electorală din țările membre să traseze și să implementeze angajamente reale în domeniul egalității de gen și să promoveze șanse egale de accedere la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică a ambelor genuri.

Dr. Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale, a declarat că scopul acestei Asociații este de a îngloba interesul tuturor doamnelor înrolate în activitatea organelor electorale din țările lumii. „Ideea de bază a acestei asociații este promovarea politicii gender în toate organele electorale de toate nivelurile, precum și încurajarea participării femeilor în viața politică”.

De asemenea, în cadrul inaugurării Asociației au fost prezentate infograficele privind „Egalitatea de Gen în Procesele Electorale din Republica Moldova”. Acest produs prezintă o analiză a participării femeilor și bărbaților în cadrul scrutinelor parlamentare, dar și în cadrul celor locale generale din 2007-2015 din Republica Moldova. Totodată, este ilustrată ponderea femeilor și bărbaților în procesele de luare a deciziilor, dar și în politică.

Crearea Asociației Internaționale de promovare a egalității de gen în structurile de administrare a alegerilor a fost inițiată în septembrie 2015, de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral din Moldova (CICDE), cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică” și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Îmbunătățirea calității democrației prin suport parlamentar și electoral”, susținut financiar de către Guvernul Suediei și Guvernul Norvegiei.

Sursa: www.agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *