Opinia publică aşteaptă ca postul Pro TV Chișinău să-și ceară scuze

Postul Pro TV Chișinău a difuzat săptămâna trecută două reportaje intitulate:  ”Răzbunare cruntă din partea fostului iubit. Un bărbat din România şi-a filmat iubita, o profesoară din raionul Ungheni, în timp ce făcea sex oral” și ”(18+) Profesoară din Ungheni, filmată în timp ce face SEX ORAL. Sătenii: „E o răzbunare a fostului iubit!” VIDEO”, care au stârnit un imens val de critici pe rețelele de socializare.

O petiție cu mesajul ”Cerem: ProTV să prezinte scuze publice pentru reportaj traumatizant și prejudicios. Orice victimă trebuie susţinută, ca să-şi continue viaţa cu demnitate” a adunat sute de semnături. Un grup de cetăţeni au scandat în fața sediului Pro TV : ”Viața privată nu e o știre”; ”Faceți știri, nu pornografie!”.

Societatea civilă a fost bulversată: ”CE FEL DE JURNALISM este acesta când mergi la o femeie din sat şi o întrebi ce crede despre un video plasat în Internet – unde fiica ei adultă face sex oral cu partenerul său adult, cu care are o relaţie stabilă de patru ani (iar fiica adultă nu a ştiut că este filmată şi video a ajuns pe net fără voia sa?!”, se întreabă  Antonița Fonari, activistă, societatea civilă, pe pagina sa de Facebook.

Iar Alina Radu, directoarea ZdG scrie, la rândul ei pe aceeaşi reţea de socializare: ”Eu mă gândesc non-stop la „eroina” acestui opus jurnalistic. Nu o mai pot contacta, căci orice apel de la un jurnalist îi poate dăuna şi mai mult. Cred că e una dintre cele mai severe traume psihice. Există vreun serviciu psihologic care ar putea să o abordeze profesionist?”.

În timp ce opinia publică este bulversată, iar scandalul ia amploare, Pro TV nu a adus, deocamdată, scuzele de rigoare.

Am dorit să aflăm de la ProTV ce I-a determinat să pună pe post acest subiect, cum comentează reacţiile apărute după difuzarea reportajului şi ce vor întreprinde pentru a-şi repara imaginea. După patru ore de aşteptare ne-a parvenit următorul răspuns de la secretara postului, Aliona Soldatencova: ”Vă vom răspunde, când vom avea timp”.

Vor sau nu vor jurnaliştii de la Pro TV, eroina reportajului lor s-a pomenit victimă de două ori – odată din cauza persoanei care a filmat-o pe ascuns și a pus poza pe net, iar a doua oară – din cauza lor, care au văzut în această dramă subiect de reportaj. Dorința jurnaliștilor de a vâna subiecte fierbinți a atras de această dată oprobriul public. Acest scandal ar trebui să fie o lecţie pentru toţi jurnaliştii.

Am solicitat opiniile unor reprezentanţi ai CCA şi ai Consiliului de Presă vizavi de acest caz.

Petru Macovei, Secretar al Consiliului de Presă
”Consiliul de Presă s-a autosesizat după mai multe semnale din partea internauților, dar și a unor organizații a societății civile. Consiliul urmează să examineze acest caz în prima ședință care va fi organizată. Jurnaliștii au ținut să scoată la iveală un caz în care o persoană se răzbună pe fosta sa iubită, dar în final au realizat un reportaj care este considerat o imixtiune în viața privată. Codul Deontologic al Jurnalistului spune că “Jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane private doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane”. În cazul dat ordinea publică nu a fost încălcată, la fel nici viața privată a altor persoane. Ceea ce trebuie să facă postul Pro TV este să-și ceară scuze de la persoana respectivă, ceea ce nu ar însemna că Pro TV și-ar pierde din credibilitate. Nu neagă nimeni că postul respectiv de TV este unul dintre cele mai echilibrate posturi când e vorba de politic. A fost o eroare a editorilor Pro TV și aceștia ar trebui să-și ceară scuze pentru că prin acest reportaj s-a lezat onoarea și demnitatea persoanei. Acest reportaj nu este jurnalism, cu siguranță, ci o încălcare a normelor deontologice și o imixtiune în viața privată”.

Mariana Onceanu, membră a CCA: “Materialul care a fost difuzat de postul Pro TV sfidează normele bunului simț, este dezgustător să te ocupi de o asemenea informație, dar nu ține de competența CCA să dea lecții de morală jurnaliștilor. Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat referitor la difuzarea de către postul de televiziune Pro TV CHIŞINĂU și subiectul ar putea fi examinat într-o ședință publică în termen de 30 de zile de la punerea pe post”.

Cităm din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, capitolul 4, Protecţia drepturilor omului, Viaţa privată: ”4.1. Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate a persoanelor. 4.4. Jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane doar dacă acest comportament tulbura ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane”.
Sursa: Media-azi.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *