ONG-urile au condus „pe ultimul drum” legile importante neadoptate de actualul Parlament

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Ghenadie Ţurcanu, Parlamentul aşa şi nu a votat pachetul de legi privind controlul tutunului, în timp ce în țară anual mor 5600 de persoane din cauza bolilor asociate cu fumatul sau cu expunerea la fumul de ţigară.

Legislativul nu a adoptat în lectură finală nici Legea privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice. Astfel, Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a declarat că primul lucru pe care îl va întreba pe un candidat la alegerile din acest an este de unde ia banii pentru a-şi finanţa activitatea electorală.

„Aici moare încrederea mea în această guvernare şi în această coaliţie. Au avut pe agendă doar subiecte cum să ne mintă, cum să-şi angajeze şi să-şi îmbogăţească rudele. Ne luăm rămas bun de la aceste documente şi putem pune cruce pe încrederea noastră în aceste persoane”, a subliniat la rândul său Antoniţa Fonari, secretarul general al Consiliului ONG-urilor.

Potrivit preşedintelui Consiliul Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a declarat că în următoarele 40 de zile societatea civilă va prezenta informaţii despre deputaţi şi miniştri, despre interesele acestora şi proprietăţile lor, pentru a le arăta faţa adevărată. Totodată, reprezentanţii societăţii civile au făcut un apel către actuala guvernare, fie să convoace Parlamentul în şedinţă pentru a adopta legile restante, fie Guvernul să-şi asume răspunderea politică pentru acestea, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi, poate mai puţin importante pentru cetăţeni.

Sursa:  Realitatea.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *