ONG-uri din Moldova se declară îngrijorate de pachetul de legi, respinse de Guvern
Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului național de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Național de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).
Ce prevede pachetul de legi
Acest pachet de legi prevede eficientizarea activității CNI și a mecanismului de declarare a averii și intereselor înalților demnitari în calitate de acțiuni fundamentale pentru lupta cu corupția la nivel înalt și pentru prevenirea și combaterea îmbogățirii nejustificate. Necesitatea adoptării acestui pachet de legi reiese din existența unor lacune evidente în legislație la capitolul declarării și verificării averii și intereselor persoanelor care exercită funcții publice sau de demnitate publică, dar și din eficiența redusă demonstrată de mecanismele existente în prezent.
„Atragem atenţia asupra faptului că pachetul de legi a fost elaborat cu asistenţa organizaţiilor internaţionale şi cu implicarea unor experţi notorii din ţară şi din străinătate, venind cu completări relevante ce reies din cele mai bune practici internaționale de combatere a îmbogățirii nejustificate în rândul persoanelor cu funcții publice”, se spune într-o declarație a ONG-urilor.
Una din condițiile Acordului de finanțare
Aprobarea de către Guvern a acestor documente reprezintă una din condiţiile prevăzute în Acordul de finanţare dintre Guvernul R.Moldova şi Uniunea Europeană (UE) privind Programul de suport al reformei justiţiei, semnat la Bruxelles la 14 iunie 2013, și sunt prevăzute atât de Strategia de reformare a sectorului justiției 2011-2016, cât și de Strategia Națională Anticorupție 2014-2015.
PDM, împotrivă
„ICISP consideră că invocarea de către miniștrii Partidului Democrat din Moldova a lipsei consensului politic în Parlament pentru neaprobarea acestei inițiative indică asupra faptului că actuala guvernare mimează lupta cu corupţia, și nu își dorește eficientizarea CNI și a mecanismului de control al averii și intereselor”, se mai spune în declarație.
Credibilitatea țării, afectată
„Tergiversarea adoptării acestor documente de importanţă primordială afectează credibilitatea ţării pe plan internaţional şi contravine propriului program de guvernare al Alianţei Politice pentru Moldova Europeană. Această decizie a cabinetului de miniştri descurajează eforturile de combatere a corupției și poate duce la o eventuală suspendare a suportului bugetar acordat R.Moldova de către UE. În consecinţă, această situație poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării democratice a ţării noastre”, se mai spune în declarație.
ICISP cere Alianţei de guvernare şi viitorului Guvern să revină, în regim de urgenţă, la examinarea acestor proiecte de legi şi să le includă în agenda şedinţelor viitoare ale Parlamentului Republicii Moldova.
Declarație este semnată de membrii Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova (FSM), Asociaţiei Presei Independente (API), Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIN), Portalului www.moldovacurata.md, Transparency Internaţional Moldova.
Sursa:http:Agora