Legea 2%, motiv de dispută între Fonari și Arapu

Astăzi, 27 noiembrie, Consiliul Naţional de Participare a acţionat Guvernul Republicii Moldova în instanţa de judecată pentru lipsa de transparenţă.  De asemenea,  aceștia au solicitat Cabinetului de Miniștri anularea avizului negativ pentru legea care prevede că 2% din impozitele deja plătite statului să fie redirecționate către o instituție nonguvernamentală, notează UNIMEDIA.

Vicepreședintele Consiliului Național pentru Participare, Antonița Fonari, a solicitat ministrului de Finanțe, Anatol Arapu, să respecte angajamentele luate de Guvernul Filat și de către fostul ministru de Finanțe, Veaceslav Negruța.

„Eu cred că dacă ne dorim să găsim un mecanism optim, întâi ne pregătim și apoi venim cu un astfel proiect. Potrivit Strategiei de Dezvoltare a Societăți Civile din RM pentru 2012-2015, Guvernul deja și-a asumat angajamentul ca în acest an să elaboreze acest document și să-l adopte. Este ca o responsabilitate care trebuia deja făcută. În avizul dumneavoastră negativ spuneți că nu ați vorbit suficient cu societatea civilă și nu sunt suficiente studii. Ministerul se bate cap în cap cu acest document. Vreau să vă amintesc că aceste studii sunt făcute de cel puțin 10 ani și primul text de document a fost făcut de actualul ministru al Justiției”, a declarat Fonari.

În același context, sursa a precizat că foarte mulți finanțatori s-au retras și organizațiile nonguvernamentale nu mai au bani pentru beneficiari.

„Aceasta înseamnă că ONG-urile care până acum au apărat persoanele cu dizabilități, copiii rămași fără îngrijire, persoanelor în etate… pentru că nu mai au bani pentru servicii. Sistemul de servicii este deja construit, în aceste centre deja activează persoane abilitate, se pierde tot acest sistem de îngrijiri și forțele de muncă în care s-a investit în cazul în care are aviz negativ. ONG-urile au creat foarte multe locuri de muncă, acum dacă nu există aceste 2% foarte multe din aceste servicii se închid, foarte mulți dintre acești profesioniști plătiți cu bani foarte puțini nu mai activează”, a mai adăugat Fonari.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu spune că în bugetul pentru 2014 această prevedere, care potrivit lui ar duce la micșorarea potențială a veniturilor bugetului de stat, nu este prevăzută.

„M-am lovit de activitatea acestui gen de prevederi legale în activitatea sectorului privat. În acest sens, consider că trebuie de perfectat, cu ajutorul organizațiilor care sunt în Moldova, acest cadru legal. În alte țări acest sistem s-a transformat într-un simplu mecanism, iar pentru ca să nu ajungem într-o capcană tebuie să o analizăm”, a argumentat Arapu.

Spiritele s-au calmat după ce premierul Iurie Leancă a menționat că cele două părți vor reveni la această discuție în termen de maxim două-trei săptămâni, după ce vor exista consultări cu societatea civilă.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *