Iurie Leancă îşi doreşte o colaborare cu societatea civilă

Consiliul Naţional de Participare a acuzat săptămâna trecută guvernul de lipsă de transparenţă. Asta după ce a aprobat alocarea din fondul de rezervă destinat unor urgenţe șase milioane de lei pentru pregătirea Lotului Naţional Olimpic la mai multe competiţii internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, fără o expertiză prealabilă a proiectului din partea Consiliului Naţional de Participare. Discutăm subiectul cu purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, Liliana Viţu:

Europa Liberă: Ceea ce i se ierta, probabil, cu multă uşurinţă guvernului precedent, nu i se prea iartă guvernului Leancă. Motivul ar putea fi cel că în fruntea acestui guvern stă o persoană identificată oarecum cu integrarea europeană a Republicii Moldova, iar transparenţa este o valoare de prim rang în Uniunea Europeană. Tocmai nerespectarea acestei transparenţe parcă era să se dea cu scandal săptămâna trecută în şedinţa guvernului. Cum răspundeţi Dumneavoastră nemulţumirilor formulate de către membrii şi conducerea Consiliului Naţional de Participare referitoare la gradul de transparenţă în care se iau deciziile la guvern?


Liliana Viţu:
 „Din câte înţeleg, este vorba de un caz, care cu siguranţă nu poate fi echivalat cu o lipsă de transparenţă. A fost un proiect de hotărâre, inclus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei guvernului, ori, multe alte proiecte de hotărâre sunt publicate cu câteva zile înainte şi practica pe care a instituit-o premierul Iurie Leancă este ca proiectele de hotărâre să fie publicate şi agenda propriu-zisă să fie publicate de cu vineri seara, tocmai ca societatea civilă, în special, colegii din CNP să aibă timp să vină cu propuneri până în ziua de miercuri când, tradiţional, au loc şedinţele guvernului.

Ziceam că a fost un caz, un proiect de hotărâre care a fost inclus suplimentar şi nu putem ajunge la concluzia că din cauza unui caz, nu ar exista transparenţă. Din contra, premierul doreşte un accent mult mai mare pe transparenţa deciziilor şi pe discuţii pe marginea proiectelor de hotărâre înainte de şedinţele propriu-zise ale guvernului.”

Europa Liberă:  Care era urgenţa cu acest proiect? Cum se motiva ea?

Liliana Viţu: „Acest lucru pot mai degrabă să-l explice colegii de la Ministerul Tineretului şi Sportului – dânşii au venit cu un proiect de hotărâre pe ultima sută de metri. Nemulţumirea colegilor din CNP a fost legată şi de faptul că în această săptămână proiectul şedinţei de guvern, sau agenda şedinţei de guvern a apărut luni, explicaţia fiind că, de fapt, sâmbăta trecută a avut loc o şedinţă tematică a guvernului din care urmau să fie ajustată şi agenda şedinţei ulterioare. Iată de ce a fost publicată luni şi nu vinerea, dar, după cum ziceam, a fost o singură abatere, în rest, fiind publicate vineri seara agendele şedinţelor de guvern.”

Vedeți mai multe pe www.europalibera.org 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *