Ianukovici anunță inițierea alegerilor prezidențiale anticipate!

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunțat că inițiază pregătirile pentru alegerile prezidențiale anticipate, informează UNIMEDIA.

La fel, șeful statului ucrainean, în declarația sa, a spus că inițiază un proces de revenire la Constituția din anul 2004, una din cererile protestatarilor pașnici din Euromaidan. Astfel, o parte din puterile prezidențiale ar putea trece către Parlament și Guvern.

Ianukovici a subliniat faptul că va anunța care vor fi pașii următori de restabilire a calmului în rândul oamenilor și de a evita posibile conflicte și victime omenești.

„Ca președinte al Ucrainei astăzi îmi fac datoria față de popor, pentru Ucraina și în fața lui Dumnezeu. În încercarea de a salva viețile oamenilor din țara noastră și de a le întoarce pacea în case”, se scrie în declarația șefului statului ucrainean.

Precizăm că, în anul 2004 a fost introdusă o nouă Constituție, în care era stipulat că o parte din puterile prezidențiale trec către Parlament și Guvern. Legea privind trecerea la o republică parlamentar-prezidențială a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională la 30 septembrie 2010, în primul an al guvernării lui Victor Ianukovici.

UNIMEDIA amintește că, în urma confruntărilor de ieri în zona Euromaidanului au fost înregistrați 100 de morți și circa 600 de răniți. Protestatarii au cerut întoarcerea Constituției care era până în anul 2004.

(video) LIVE: Ciocnirile violente continuă la Kiev

Președintele ucrainean s-a întâlnit ieri și astăzi cu miniștrii de Externe a UE. Aceștia au discutat despre posibilitatea remedierii ciocnirilor violente care au loc la Kiev.

Sursa. www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *