Guvernul Streleț a primit vot de încredere din partea Parlamentului

Valeriu Streleț este noul prim-ministru al Republicii Moldova. Pentru acesta au votat cei 52 de deputați din fracțiunile PLDM, PD și PL. Împotriva acestuia au votat comuniștii, socialiștii iar deputații independenți Iurie Leancă, Eugen Carpov și Nicolae Juravschi s-au abținut. Streleț a avut un discurs înflăcărat de la tribună și a vorbit despre lupta contra corupției, reformarea țării și despre miliardele furate din sectorul bancar.

„Echipa guvernamentală contează foarte mult pe sprijinul Parlamentului în determinarea valorii pierderilor în cazul BEM, UB și BS. Nu vom ezita să verificăm modul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Suntem contra cronometru. Nu mai putem pierde nicio secundă. În caz contrar, gravele probleme cu care ne confruntăm ar putea genera un colaps. Condițiile în care este acordat votul de încredere în cazul Guvernului AIE3 este diferit de votul din 18 februarie”, a declarat Valeriu Streleț.

Contra

„Asistăm astăzi la o ultimă încercare de a salva  „creatura oribilă a democrației moldovenești” – AIE. Ați creat un sistem oligarhic corupt, ați subordonat justiția, ați subordonat presa. Acum încercați să aduceți un nou guvern. Mă uit la voi și nu văd sclipiciul din ochii voștri. Voi sunteți de fapt elevul repetent care speră că examenul va fi amânat el va scăpat. Nu o să scăpați!

Către PLDM: Ați avut posibilitatea de a alege o persoană integră, care să lupte cu oligarhii, sau să mergeți spre anticipate cu capul demn. Ați ales să mergeți în alianță”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

La rândul său, președintele PCRM a sugerat ca zilele în care au fost investite guvernele de după comuniști să fie trecute în calendar ca zile negre.

„Eu compar perioada asta cu perioada anilor 90”, a declarat Voronin.
„Ieri am avut o discuție cu domnul Streleț li i-am zis motivele pentru care nu o să susținem această guvernare. Principalul motiv este că nu văd nici o deosebire de ceea ce a fost în februarie. Nu guvernul va fi instituția decidentă. Guvernul va purta doar responsabilitatea iar deciziile vor fi luate la partide. Mă întreb ce va fi când interesul partidului va intra în contradicție cu interesul țării”, a declarat Iurie Leancă.

Pentru

„Țara are nevoie de stabilitate pentru creșterea economică și rezolvarea problemelor sociale. Problemele noului guvern trebuie să fie legate de rezolvarea problemelor curente. PD consideră că nu este un lucru mai important pentru un guvern decât grija față de populație. Cetățenii așteaptă în considerare răspunsuri pentru fraudele din sistemul bancar. Noul guvern are grija să lucreze pentru întărirea sistemului financiar bancar. Noul guvern trebuie să meargă înainte spre Europa”, a declarat Marian Lupu.

„Am pus pe prim-plan interesele cetățenilor și nu imaginea partidului. DUpă jaful secoluului consecințele le-am simțit cu toții. Formarea AIE 3 înseamnă continuarea vectorului european, atât de greu realizat pentru RM. Avem o treime din teritoriu ocupat și politica Federației Ruse este sprijinită de două partide politice. Pe parcursul negocierilor am avut discuții contradictorii dar am ajuns la un compromis și muțumesc că am atins interesul cetățenilor și nu a partidelor”, a precizat liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Consider că votarea Guvernului de astzi este o temelie de a rezolva problemele. Sarcina este foarte complicată. În 2009 nu a fost mult mai ușor. Doar că în 2009 am avut o încredere din partea societății, dar acum avem o încredere foarte mică din partea oamenilor. Doar prin ridicarea drapelelor și fluturarea lui nu faci mai bine. Imediat după investire trebuie să ne pregătim de negocierile cu FMI, care au puterea să ne ajute”,a declarat Filat.

Guvernul a primit într-un final 52 de voturi din partea PLDM, PL și PD.

Sursa: Agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *