Guvernul se ascunde de presă // Experți

Guvernul încearcă să-şi ascundă deciziile ilegale, de aceea vrea să diminueze transparenţa. Astfel interpretează analiştii politici, dar şi societatea civilă adoptarea, de către Parlament, a legii privind interzicerea transmisiunilor live a şedinţelor cabinetului de miniştri.

Experţii consideră că prin aprobarea proiectului de lege, care le oferă miniştrilor posibilitatea de a interzice accesul presei la şedinţele Executivului, guvernanţii nu fac altceva decât să ia măsuri de siguranţă faţă de deciziile şi acţiunile pe care urmează să le întreprindă pe viitor.
Faptul că discuţiile lor nu vor mai fi transmise on-line, denotă dorinţa lor de a-şi promova mai mult interesele personale decât cele ale poporului.

„Guvernul probabil are de făcut ceva murdar. Un guvern finanțat din banii poporului nu are dreptul să se ascundă, să tăinuiască acțiunile sale dacă face totul onest și cinstit, în favoarea poporului. Sigur că urmeaza să fie adoptată o listă de privatizări, o serie de numiri. Urmează să fie promovate niște interese de către guvern. Atunci când lipsește controlul societății civile, lipsește controlul alegătorilor vizavi de parlament și de guvern, singura care poate să aducă pe tapet ce se întâmplă în eșaloanele de sus ale puterii este mass media, televiziunile”, afirmă analistul politic, Valentin Dolganiuc.

„Miniștrii sunt oameni maturi și nimeni nu-i roagă să faca teatru în fața camerelor de luat vederi, iar in conditiile scandalurilor de genul BEM sau aeroportul, ne putem gandi si la existenta unei cortine pe care vrea sa o traga guvernul pentru a nu lasa publicul sa intre in culoarele puterii”, a spus și expertul politic, Corneliu Ciurea.

Deşi, anterior, prim-ministrul Iurie Leancă dădea asigurări că sistarea şedinţelor on-line nu va afecta transparenţa Guvernului, reprezentanţii societăţii civile se arată rezervaţi faţă de corectitudinea procesului de elaborare, consultare şi adoptare a deciziilor. Mai ales că până acum, chiar şi în prezenţa mass-media, şedinţele Executivului se desfăşurau cu încălcări.

„Asta era una din puţinele metode de asigurare a transparenţei. Adică oamenii vedeau on-line, mai ales mass-media, ce se discută acolo. De exemplu, la ultima şedinţă a Guvernului agenda s-a dublat practic înainte de începerea şedinţei. Au apărut subiecte noi, inclusiv 7 proiecte de lege din partea Ministerului Justiţiei”, a declarat vicepreședintele CNP, Antonița Fonari.

Proiectul de lege privind sistarea transmisiunii on-line a şedinţelor de Guvern a fost avizat încă la începutul lunii iulie. Principalul motiv invocat de membrii executivului a fost că se simt intimidaţi de camerele de luat vederi. Opoziţia, la rândul ei, îi acuză că, de fapt, vor să ascundă jafurile pe care le planifică.

Sursa: www.jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *