Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic, desfășurat la Chișinău, și-a început lucrările

La Chișinău și-a început lucrările Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic, cu genericul „Împreună pentru un viitor european”. La eveniment participă peste 200 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și oficiali din țările Parteneriatului Estic. În deschiderea Forumului, ministrul Aafcerilor Externe și Intergării Europene, Natalia Gherman, a îndemnat societatea civilă să fie activă. La rândul său, Comisarul European pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, a sublinat că rolul societății civile în promovarea ideii de integrare europeană în țările membre ale Parteneriatului Estic este unul fundamental, transmite UNIMEDIA.

„Este o onoare, dar şi o responsabilitate înaltă pentru ţara noastră de a găzdui în premieră peste 250 de reprezentanţi ai societăţii civile din Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic. Evenimentul are loc într-o perioadă importantă atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga regiune, având în vedere obiectivele trasate pentru apropiatul Summit de la Vilnius. Oaspeții noștri trebuie să aprecieze în ce măsură societatea civilă este pregătită să accepte normele europene. Societatea civilă trebuie să fie activa în promovarea intergării europene. Acest lucru va ajuta la pregătirea lucrurilor pentru Summitul de la Vilnius din noiembrie. Dar, și după Summit ne așteapta un volum mare de muncă”, a declarat Natalia Gherman.

„Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societății civile este mai important decât 10 Comisari europeni, pentru că lucrează cu oamenii și sunt singurii care le pot explica direct cetățenilor ce înseamnă integrarea europeană și care sunt beneficiile acestui proces. Fără membrii societății civile poate că nu am fi avut succesul și impactul pe care îl avem acum în Parteneriatul Estic. Aceasta este veriga care a constituit legătura dintre efortul autorităților și societate și forța motrice care a mișcat inițiativa Parteneriatului Estic înainte”, a declarat la rânmdul său Comisarul European pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle.

Referindu-se la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie, Stefan Fule a spus că acesta va deveni un moment important întrucât pentru prima dată UE va încerca să pună în aplicare alte două mecanisme extrem de eficiente în relațiile cu țările din Est după extindere – Acordul de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb. „Va fi o posibilitate bună de a redefini relațiile cu vecinii estici”, a spus Füle.

„În plus, Summit-ul va deveni important în ceea ce privește pașii următori pentru diferențierea partenerilor estici. Fiecare dintre parteneri trebuie să decidă gradul de implicare și să-și identifice propriul vector european. Dar pe măsură ce se va avansa cu diferențierea statelor membre în UE, nu va exista nici o diferență de tratament pentru societatea civilă din aceste state. Și vă promit că, cu cât va fi mai presată va fi societatea civilă de către autorități, cu atât mai susținută va fi de UE”, a spus Comisarul Füle, cu referire în special la situația din Armenia și Belarus.

Comisarul European pentru Extindere a mai atras atenția și asupra faptului că etapa post-Vilnius va fi una și mai importantă decât pregătirile pentru summit. „Va fi o provocare în egală măsură pentru autorități și societatea civilă de a lucra asupra îmbunătățirii calității relațiilor cu UE și realizarea reformelor asumate de țările partenere. Este nevoie de o implicare mai mare a societății civile în comunicarea cu poporul, cu masele, pentru a prezenta tabloul complet al asistenței europene oferite țărilor din Parteneriatului Estic. Nu doar site-ul Comisiei Europene și a Delegației UE trebuie să fie sursă de informație despre cum sunt cheltuite fondurile oferite. Acest lucru îl poate face și societatea civilă – este singura modalitate prin care putea continua să luați pulsul societății și să ne oferiți și informații reale despre impactul pe care îl au proiectele noastre în rândul populației”, a mai spus Comisarul Štefan Füle.

Următorul forum de acest gen va avea loc anul viitor în capitala Georgiei, Tbilisi.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *