Fonari: Lipsă de transparență! Leancă: Aveți o tonalitate nepotrivită!

Tonuri ridicate azi la ședința Guvernului. Asta după ce ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu, a propus ca Guvernul să aloce din fondul de rezervă suma de 5,8 milioane de lei pentru pregătirea și participarea Lotului Naţional Olimpic la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Olanda, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci şi Jocurile Olimpice ale Tineretului din Republica Chineză, notează UNIMEDIA.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, s-a arătat nemulțumită de faptul că acest proiect a fost inclus pe ordinea de zi prea târziu. Totodată, sursa a acuzat Ministerul Tineretului de lipsă de transarență pe motiv că aceste surse financiare solicitate din fondul de rezervă sunt nejustificate.
„Regele este gol. Este vorba de un proiect de aproximativ 6 milioane de lei. Se cere 1000 de euro pentru birotică, 38 de mii de lei pentru bani de buzunar. Acești bani nu au fost prevăzuți în bugetul pentru anul 2013. V-aş ruga să atrageţi atenţia la modul cât de transparentă este activitatea dumneavoastră. Ne-a luat două ore ca să vă convingem de crearea acestui minister şi ne ia doi ani ca să-l facem să lucreze”, a declarat Fonari indignată.

În același context, sursa a menționat că pe site-ul dedicat transparenței guvernamentale, particip.gov.md, la Ministerul Tineretului este atașat doar un singur document, cel mai transparent fiind Ministerul de Interne, cu 206 de proiecte publicate.

De cealaltă parte, ministrul Tineretului, Octavian Bodişteanu, spune că acest proiect se află la Ministerul Finanțelor încă de pe 4 iulie. „Este inițiativa Comitetului Național Olimpic, noi avem fiecare bănuț argumentat. Noi nu avem treabă cu pixurile, ei ar trebuie să explice”, a spus Bodișteanu.

La rândul său, Iurie Leancă s-a arătat deranjat de tonalitatea Antoniței Fonari. Acesta a menționat că relația între Guvern și societatea civilă trebuie să fie una bazată pe parteneriat și nu pe o relație de mentor-discipol. „Eu cred că avem capacitatea să auzim. Sâmbătă am avut o altă ședință de Guvern, de aceea vineri nu a fost plasată agenda pe site. Dar, știți bine că în linii mari ne îndeplinim angajamentele. Nu avem nevoie de o tonalitate ridicată. Ați adoptat o tonalitate de mentor și puțin povățuitoare”, a conchis sursa.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată de către Cabinetul de miniștri.

Sursa: UNIMEDIA 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *