Femeile primărițe cer guvernanților să respecte proporția 40% a femeilor în structurile administrative

Femeile primărițe cer ca doamnele să fie mai mult implicate în politică şi în procesele de luare a deciziilor, în proporție de cel puțin 40%. De asemenea, el cer să fie reprezentate adecvat în structurile administrative, anunță Politik.md.

Aceste cerințe sunt incluse într-o rezoluție, care va fi transmisă Guvernului şi Parlamentului, precum și tuturor partidelor politice. Această Rezoluție a fost adopată astăzi în cadrul Forumului naţional al femeilor-primar cu genericul „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare”.

Prezent la eveniment, șeful  executivului, Iurie Leancă, s-a declarat convins că femeia în politică înseamnă calitate, alte valori morale şi de management, și nu trebuie să se limiteze doar la politică. „Femeia înseamnă mult mai multă integritate şi moralitate în politică, dar şi mai multe iniţiative şi capacitate de a transforma lumea din jurul ei, fie că este vorba despre un minister, un consiliu raional sau o primărie. În Europa, de exemplu, se discută aprins despre ponderea femeilor în Consiliile de administrare a companiilor de stat”, a mai precizat Leancă.

În context, președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că cele două proiecte de legi care vizează cotele de reprezentare a femeilor în viața publică au fost votate de Parlament în prima lectură, urmând ca legislatura viitoare să finalizeze procedura de vot. „Sper să avem forțe politice sănătoase în următorul Parlament care să acorde atenția necesară acestor proiecte, iar implementarea lor va avea loc, cel mai probabil, în următorul ciclu electoral. Rezoluția va fi transmisă tuturor deputaților și va fi un document important când vor fi votate cele două proiecte de legi”, a precizat Corman.

Menționăm că forumul a reunit mai multe femei-primar, viceprimari și consilieri din întreaga ţară. Reuniunea a fost organizată de femeile-primar cu susţinerea Programului „Femeile în Politică” implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanţat de Guvernul Suediei.

Sursa: http://politik.md/articles/social/femeile-primarite-cer-guvernantilor-sa-respecte-proportia-40-a-femeilor-in-structurile-administrative/28606/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *