Donaţie de 15 mii de euro pentru Platforma „Pentru Europa”

Guvernul Slovaciei a donat 15 mii de euro pentru consolidarea secretariatului Platformei „Pentru Europa”, lansată pe 30 iunie anul curent de către mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova,transmite IPN.

Platforma „Pentru Europa”, creată pentru consolidarea opţiunii de integrare europeană şi de dezvoltare democratică a Republicii Moldova, este deschisă pentru toţi cei care împărtăşesc valorile şi idealurile europene şi cheamă instituţiile mass-media, societatea civilă şi autorităţile publice să se implice activ în promovarea integrării europene şi în informarea tuturor cetăţenilor despre avantajele şi provocările parcursului european.

Preşedintele Centrului de resurse „Pro dialog”, Lilia Snegureac, a declarat luni, 1 septembrie, că peste 50 de organizaţii neguvernamentale au semnat declaraţia prin care susţin parcursul european al Republicii Moldova şi îndeamnă şi alte organizaţii neguvernamentale să se consolideze în jurul ideii naţionale de pregătire a ţării pentru integrare în familia europeană.

„Obiectivul platformei constă în schimbul de informaţii dintre membrii platformei, partenerii lor şi publicul larg. Astfel, secretariatul platformei a elaborat acest proiect prin care a solicitat sprijinul pentru realizarea activităţilor care sunt imperative, în special acum, când campaniile de informare trebuie să ajungă la fiecare locuitor al ţării, iar societatea civilă poate şi trebuie să devină portavocea procesului de informare”, a subliniat Lilia Snegureac.

Viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, a spus că din 2014, Republica Moldova se poziţionează în top 3 state cu care Slovacia va avea un parteneriat mai apropiat. Deja există mai multe proiecte în derulare cu sprijinul financiar al Guvernului Slovaciei. Iar acestea se vor înmulţi treptat.

„Ne bucurăm de voinţa organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova de a-şi uni forţele pentru a crea o platformă pro-europeană. Anume societatea civilă are menirea să faciliteze dialogul dintre societate şi guvernare, să explice cetăţenilor acţiunile întreprinse de guvernare şi rezultatul acestora, dar totodată are menirea să monitorizeze şi respectarea obligaţiunilor guvernării în procesul de integrare europeană. Sperăm să vă vedem cât mai curent în familia UE”, a mai spus oficialul slovac.

Slovacia este membră a Uniunii Europene de 10 ani. Miroslav Lajčák a declarat că ţara sa este deschisă să împărtăşească şi cu alte state experienţa în procesul de integrare europeană.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/societate/64180

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *