De ziua internațională a femeii s-a desfășurat marșul feminist „Nu înseamnă NU”

Zeci de persoane s-au adunat în centrul Capitalei pentru a participa la Marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”. Aceștia au protestat pașnic de ziua internațională a femeii, împortiva violenței, dar și pentru promovarea egalității dintre genuri.

„Noi organizăm marș în fiecare an și scopul este de a reîntoarce sărbătorii de 8 martie sensul ei inițial, care era despre egalitatea de gen și nu despre frumusețe, maternitate și gingășie. În acest an marșul va avea denumirea „Nu înseamnă Nu”. Noi vrem să vorbim despre faptul că oricine poate spune nu atunci când nu-și dorește un act sexual și acest nu trebuie să fie înțeles anume ca Nu și nu invers cum suntem noi educați să înțelegm că fata dacă spune, de fapt asta ar însemna da”, a menționat Angela Frolov, organizator, Grupul de Inițiative Feministe.

Participanții au venit cu pancarte și au strigat lozinci. Manifetanții au ținut astfel să informeze publicul că situațiile care le produc suferință fetelor și femeilor nu sunt normale și nici acceptabile. Atât bărbații, cât și femeile prezente la protest optează pentru dezvoltarea unui nivel înalt de respect față de demnitatea femeii.

„Femeile sunt egal bărbaților și dacă o femeie sau un copil zice Nu, atunci asta înseamnă Nu”, „Cred ferm în aceea că nu înseamnă nu și opinia unei femei trebuie respectată și nicidecum tratat ambiguu. Nu, nu poate fi tratat ca un Da”, „Am venit ca să susțin drepturile femeilor”, ne-au spus câțiva participanți.

Unii părinți și-au adus și copii la marș pentru a-i informa și educa de mici că femeia are aceleași drepturi ca și bărbații și ea nu trebuie discriminată.

„Eu am venit cu copilul. Un băiețel care are trei luni și vreau și el să știe atunci când va crește mare că Nu înseamnă NU”, a spus o participantă.
„A ieșit și ea la protest. Ea tot este lșa marș, ea participă activ, ea luptă pentru drepturile sale”, a menționat o participantă.
„Eu am venit astăzi la acest marș ca să susțin femeile”, „Eu astăzi am venit la marș ca să o susțin pe mama și pe celelate femei”, ne-au spus doi copii participanți.

Evenimentul se află la cea de a treia ediție și a fost organizat de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova. Prin asemenea evenimente organizația își propune să combată stereotipurile legate de femei, care s-au infiltrat în societatea noastră și care le creează zilnic disconfort.

Sursa: www.agora.md

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *