Concurs

Promovarea drepturilor omului este una dintre priorităţile majore ale Echipei de Ţară a Naţiunilor Unite în Republica Moldova. Începând cu 2004, Echipa de Țară a ONU a organizat în fiecare an un concurs pentru cea mai bună promovare a drepturilor omului. Premiile sunt decernate în cadrul Galei Premiilor pentru Drepturile Omului, organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului.

Concursul este organizat de către Echipa de Ţară a Naţiunilor Unite în Moldova și reprezintă un proces de participare publică pentru a identifica cele mai bune acțiuni de promovare, protecție sau apărare a drepturilor civile, culturale, economice, politice și/sau sociale.

Sunt eligibile pentru competiţie materialele şi activităţile ce cuprind perioada dintre 1 septembrie 2014 şi 31 august 2015, care au produs un efect pozitiv şi/sau au demonstrat creativitate, perseverenţă, angajament, diligenţă şi eroism în domeniul drepturilor omului.

Nominalizările pot fi făcute de către orice persoană sau entitate.

Nominalizările prezentate trebuie să includă următoarele informaţii în română, engleză, rusă sau altă limbă minoritară în Republica Moldova:
(1) Numele persoanei sau entităţii nominalizate, inclusiv informaţiile de contact;
(2) Numele persoanei sau entităţii care nominalizează, inclusiv informaţiile de contact;
(3) Detalii cu privire la relaţia dintre persoana sau entitatea nominalizată şi persoana sau entitatea care a făcut nominalizarea;
(4) Motivele detaliate de ce persoana, organizația sau entitatea nominalizată ar trebui să obţină un premiu. Volumul indicat al justificării detaliate este de 750-2000 de cuvinte.

La formularea motivării, trebuie avute în vedere:

a. Explicarea, într-un limbaj clar şi factual, de ce persoana sau entitatea nominalizată urmează să obţină un premiu în domeniul drepturilor omului;

b. Descrierea reală şi relevantă a acţiunilor realizate de către persoana sau entitatea nominalizată, care merită premiul;

c. Proiecţia activităţilor în domeniul drepturilor omului, realizate de persoana sau entitatea nominalizată, în raport cu criteriile de selectare (Inovaţie, Creativitate, Impact, Dedicaţie, Curaj în abordarea aspectelor sau subiectelor dificile, Vizibilitate).

Dacă este posibil şi relevant, (5) pot fi oferite şi alte materiale distincte, care susţin nominalizarea.

Asemenea materiale ar trebui să includă dovada rezultatelor şi impactului produs de acţiuni (publicaţii, fotografii, video, audio, decupări media, acorduri de parteneriat, mărturii sau scrisori ale beneficiarilor etc.), precum şi alte materiale care evidenţiază aspecte ale acţiunilor. Nominalizările pentru jurnalişti şi media trebuie să includă exemple reprezentative ale activităţilor realizate de cei nominalizaţi.

De asemenea, acţiunile cu o durată mai lungă vor fi luate în considerație. Domeniile tematice includ orice domeniu al drepturilor omului, înconformitate cu standardele internaţionale relevante ale drepturilor omului.
Nominalizările persoanelor sau entităţilor, ale căror mijloace sau scopuri sunt contrare drepturilor omului, democraţiei sau statului de drept nu sunt eligibile pentru premii.

Rezultatele concursului vor fi făcute publice în timpul Galei Premiilor pentru Drepturile Omului, care va avea loc la 10 decembrie 2015, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Pentru mai multe informații contactaţi: moldova@one.un.org

Sursa: United Nations in Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *