Circa 9 milioane lei, alocate nejustificat ca ajutor social

Pe parcursul ultimilor ani, aproximativ nouă milioane de lei au fost achitate nejustificat ca ajutor social sau compensații la căldură. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga. Oficialul a menționat că printre principalele modalități de acordare ilegală a acestor sume se numără declararea eronată sau tăinuirea veniturilor familiei și eliberarea certificatelor false de către unele primării, transmite UNIMEDIA.

De asemenea, Valentina Buliga a mai menționat că au fost atestate și cazuri când unii asistenți sociali au modificat datele din cererile de acordare a ajutorului social. În total autoritățile au depistat peste 4 300 de cazuri de erori și fraude în acordarea ajutorului social.

„În mai multe raioane s-a constatat că de ajutor social au beneficiat unele familii care de mult nu mai locuiau în localitate. Au fost identificate și cazuri de stabilire ilegală a unor prestați sociale pentru rude sau membri de familie. Complici la astfel de situații sunt secretari ai consiliilor primăriilor, asistenți sociali, șefi de direcție, dar și familiile solicitante care tăinuiesc anumite bunuri sau venituri”, a subliniat Buliga

Oficialul a menționat că din cele nouă milioane de lei, 1 074 990 lei au fost deja întorși statului.

Datele Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei arată că în 2012, plata pentru ajutorul social a constituit 438 milioane lei, iar compensațiile la căldură au constituit 71 de milioane de lei. Lunar, de ajutor social beneficiază între 30 și 40 de mii de familii. Valoare medie pentru o astfel de prestație este de circa 600 de lei.

Sursa: UNIMEDIA 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *