Cine sunt cei mai longevivi membri ai Guvernului

Odată cu învestirea Guvernului condus de Valeriu Streleț, executivul s-a îmbogățit cu nume noi la conducerea ministerelor. Cu toate acestea, în Guvernul învestit pe 30 iulie 2015 s-au regăsit mai mulți „veterani” care au trecut prin două, trei sau chiar patru cabinete de miniștri.

Gheorghe Duca este veteranul Executivului. Din ziua numirii sale în funcția de Ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev, Duca a trecut prin toate cabinetele de miniștri de după 2001, având în sumă 5224 de zile lucrate în Guvern. Academicianul Gheorghe Duca a demisionat din Guvern atunci când a fost ales președinte al Academiei de Științe din Moldova, dar prin decretul președintelui de atunci, Vladimir Voronin, el a fost numit din oficiu ca membru al Guvernului, funcție pe care o deține și în prezent.

Pavel Filip și-a menținut fotoliul de ministru în patru cabinete consecutive: Guvernul Filat II, Guvernul Leancă, Guvernul Gaburici și, în pofida împărțirii ministerelor între partide, a fost desemnat ministru și în Guvernul Streleț, fiind pe al doilea loc în topul Agora cu 1667 de zile. Pavel Filip a intrat în Executiv pe data de 14 ianuarie 2011, după ce l-a înlocuit pe Alexandru Oleinic (2009 – 2011). Până a deveni ministru, Filip a fost, timp de trei ani (2008-2011), director general al SA „TUTUN-CTC”, iar din 1991 și până în 2008 a avansat în carieră la SA „Bucuria”, de la șeful Secției compresoare până la funcția de director general.

Anatol Șalaru a fost numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor pe 25 septembrie 2009 și a ocupat fotoliul în ambele Guverne Filat. El a cedat ministerul în timpul Executivului Leancă și cel al lui Gaburici, când ministerul a fost sub conducerea lui Vasile Botnari. Șalaru s-a întors în Guvernul învestit pe data de 30 iulie curent, ocupând funcția de ministru al Apărării. În total, Șalaru a fost în Guvern timp de 1352 de zile.

Anatol Arapu a fost ministru al Finanțelor timp de 1240 de zile cumulativ. El a fost numit în funcție pe 14 august 2013 în Guvernul Leancă și a păstrat fotoliul în Executivul Gaburici și cel al lui Streleț. Arapu a mai fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ciubuc 2 (22 mai 1998 – 17 februarie 1999) și în Guvernul Sturza (12 martie – 12 noiembrie 1999). Până atunci, Arapu a fost între 1997 – 1998 Ambasador al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, NATO, Belgia, Olanda și Luxemburg.

Monica Babuc a devenit ministru al Culturii pe data de 30 mai 2013 și și-a menținut funcția în trei guverne – Leancă, Gaburici și Streleț – după ce l-a înlocuit pe Boris Focșa (2009 – 2013), ocupând postul timp de 800 de zile. În mai 2015 ea s-a înscris în cursa pentru alegerile la funcția de primar al Chișinăului și a acumulat 2,17% din voturi. În pofida politicii de partid, Monica Babuc a declarat, în cadrul emisiunilor televizate, că vorbește limba română și nu moldovenească. Este licențiată în istorie.

Natalia Gherman este următoarea în topul miniștrilor longevivi, cu 799 de zile muncite la Ministerul de Externe. Din 31 mai 2013, Gherman exercită funcția de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și cea de viceprim-ministru al Republicii Moldova. La 18 februarie 2015, Natalia Gherman a fost inclusă în componența noului guvern format sub conducerea lui Chiril Gaburici, păstrându-și funcția. După ce, în iunie 2015, Chiril Gaburici și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul, la 22 iunie 2015 președintele Nicolae Timofti a desemnat-o pe Natalia Gherman în calitate de prim-ministru interimar. În noul Guvern Streleț, Gherman a fost iarăși numită ministru de Externe.

Topul celor mai longevivi membri ai Guvernului îl încheie viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Victor Osipov, cu 630 de zile muncite în cadrul cabinetului de miniștri. Din 18 februarie 2015 el și-a reluat activitatea în executivul condus de Chiril Gaburici, devenind a doua oară vicepremier după mandatul din perioada 2009-2010 în Guvernul Filat.

Miniștrii care și-au păstrat fotoliile după căderea Guvernului Gaburici
(câte 171 de zile lucrate în Executiv)

Stéphane Christophe Bridé este actualul Ministru al Economiei și viceprim-ministru al Republicii Moldova. El a fost înaintat în funcție din partea Partidului Democrat, nfiind membru al fracțiunii. Înainte de a fi numit în funcția de ministru, între 2010 și 2014 Stéphane Christophe Bridé a deținut funcția de manager al companiei „Grant Thornton SRL” pe care a fondat-o împreună cu soția sa.

Oleg Balan îndeplinește funcția de Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din 18 februarie 2015, fiind succesorul lui Dorin Recean. În noul guvern format sub conducerea lui Valeriu Streleț, Oleg Balan și-a păstrat funcția.

Ion Sulă a devenit ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernul Gaburici. Timp de un an până la numirea în funcția de ministru a fost șef la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, iar între 2013 și 2014 a fost ministru adjunct la ministerul pe care ulterior îl va conduce.

Ruxanda Glavan a ocupat fotoliul de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova în Guvernul Gaburici. În perioada 2013-2015 Ruxanda Glavan a fost viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. În Guvernul Streleț, învestit la data de 30 iulie 2015, s-a produs o rocadă în urma căreia Glavan a fost înlocuită cu Mircea Buga, preluând Ministerul Sănătății de la acesta și cedând lui Buga Ministerul Muncii. Buga a mai fost director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (din anul 2009), iar până atunci a deținut funcția de viceministru al Sănătății (2007-2009).

Vasile Bîtca a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova pe data de 18 februarie 2015 în cabinetul de miniștri condus de Chiril Gaburici. El și-a păstrat poziția și în Guvrnul Streleț. Până a face parte din Executiv, între anii 2007-2011 Vasile Bîtca a fost viceprimar al orașului Nisporeni, iar din 2001 până în 2015 – președinte al raionului Nisporeni.

Bașcanul UTA Găgăuză, Irina Vlah, a fost aleasă în funcție pe data de 15 aprilie curent, fiind în fruntea autonomiei de 115 zile. Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005 și este prima femeie-bașcan de până acum.

Miniștrii noi

Loretta Handrabura ocupă prima dată fotoliul de ministru în Guvernul Streleț, pe data de 30 iulie 2015, fiind desemnată la șefia Ministerului Tineretului și Sportului. Până la învestire, a fost viceministru al Educației a Republicii Moldova de la 20 noiembrie 2009 până în 2015.

Valeriu Munteanu a fost numit ministru al Mediului în Guvernul Streleț la sfârșitul lunii iulie curent. Din noiembrie 2009 este deputat în Parlament din partea fracțiunii liberalilor, anterior, timp de doi ani, fiind primar al satului Floreni, raionul Anenii-Noi.

Corina Fusu a fost numită ministru al Educației în noul Executiv condus de Valeriu Streleț. Este deputat în Parlament din partea PL din anul 2009 și a condus Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova până în 2010.

Iurie Chirinciuc este nou în politică, fiind deputat în Parlament din data de 31 decembrie 2014. La 30 iulie 2015 a devenit Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova în Guvernul Streleț. Până a intra în politică, Chirinciuc a fost cunoscut ca om de afaceri și finanțator al clubului de fotbal FC Costuleni.

Vladimir Cebotari este ministru al Justiției în Guvernul Streleț. Anterior a fost viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și mai apoi director general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” în aprilie-iulie 2015.

Toți miniștrii care și-au început activitatea în Guvernul Streleț au muncit în Executiv timp de 8 zile.

Sursa:Agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *