Cetăţenii moldoveni sunt îndemnaţi să dea valoare votului lor

Cetăţenii Republicii Moldova încă nu au înţeles valoarea votului pe care îl exercită, consideră politologul Olga Nicolenco, care, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, a chemat oamenii la vot pe 30 noiembrie şi i-a îndemnat să aleagă partidele pro-europene.

Olga Nicolenco a remarcat, într-o conferinţă de presă la IPN, că un om are pe parcursul vieţii să aleagă guvernarea de 10-12 ori. „Vedem câtă nepăsare au oamenii faţă de rara posibilitate să voteze. Dacă nouă la 18 ani ni se va spune că până la sfârşitul vieţii vom avea doar 10 cămăşi, vom fi foarte grijulii cu ele”, a remarcat Olga Nicolenco, spunând că oamenii nu sunt la fel de grijulii şi cu posibilitatea de a vota.

Politologul a mai spus că este important şi vectorul pe care îl aleg oamenii. Alegerea pentru Uniunea Europeană înseamnă pace şi bunăstare, în timp ce alegerea pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este echivalentă cu război şi moarte.  Olga Nicolenco afirmă că nu a avut şansa să savureze campania electorală deoarece intruşii şi cei care promovează direcţia spre Est îi fac pe cetăţeni să aleagă nu între politicieni, între doctrine şi platforme electorale, ci între pace şi război.

Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, a spus că fiecare cetăţean va defini prin votul său viitorul ţării. Iar în condiţiile în care în regiune este război şi în ţară există forţe care doresc să o deturneze din calea dezvoltării, cetăţenii trebuie să fie cei care să nu admită ca Moldova să aibă soarta Ucrainei. Cibotaru i-a îndemnat pe cetăţeni să aleagă la 30 noiembrie forţele de dreapta.

Societatea civilă a făcut apel, miercuri, 26 noiembrie, către cetăţeni să iasă la vot pe 30 noiembrie şi să voteze pentru viitorul european al Republicii Moldova. Apelul mai este susţinut de către Antoniţa Fonari, secretarul general al Consiliului Naţional ONG-urilor, Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Sergiu Ostaf, directorul Centului de Resurse pentru Drepturile Omului, Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Doru Curoşu, preşedintele Centrului Naţional al Tineretului din Moldova, Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50×50”, Andrei Brighidin, membru al Consiliul pentru prevenirea discriminării şi asigurarea egalităţii şi alţii.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/politica/66075

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *