Centrul de Investigaţii Jurnalistice invită jurnaliştii, vineri, 26 iulie, la o nouă şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie.

Şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie cu tema „Fondul de Rezervă al Guvernului –  cât de transparent este şi cum putem să-l monitorizăm” este organizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie se va desfăşura în sala de conferinţe a Centrului de Informare NATO, str. Bănulescu-Bodoni, 2A, cu începere de la ora 14.00. Durata şedinţei 2 ore.
Invitaţii Clubului vor fi Igor Boţan, preşedintele ADEPT şi experţii Eugen Hristev şi Vitalie Ioviţă, autorii Studiului de evaluare „Gestionarea Fondului de Rezervă al Guvernului Republicii Moldova”, şi Antoniţa Fonari, vicepreşedinta Consiliului Naţional de Participare.

Discuţiile în cadrul Clubului vor viza subiecte ce ţin de Fondul de Rezervă al Guvernului şi modalitatea de monitorizare a felului în care sunt gestionate resursele din acest fond:

  • Cât de transparent este Fondul de Rezervă
  • Cum pot fi monitorizaţi banii din Fondul de Rezervă
  •  La ce ar trebui să atragă atenţia jurnaliştii atunci când scriu despre Fondul de Rezervă


Informaţii utile:

Cea mai mare pondere în cheltuielile în Fondul de Rezervă pentru anul 2012 au avut-o cele pentru „premiile naţionale şi decernări”;
O pătrime din cheltuielile executate în anul 2012 au fost pentru „servicii de avocatură şi CEDO”;
Anul 2012 a fost marcat şi de o creştere bruscă a cheltuielilor din Fondul de Rezervă  pentru „deplasări oficiale, expoziţii simpozioane, foruri (de la 11% în 2010 la 20% în 2012);
Deşi acum se atestă un grad mai mare de transparenţă în gestionarea Fondului de Rezervă, decât în perioada guvernării comuniste, totuşi cea mai mare parte a cheltuielilor o reprezintă cele ce au un grad înalt de previzibilitate şi puteau fi planificate în bugetele instituţiilor de resort.  

Şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie este organizată în cadrul Proiectului „Sporirea transparenţei şi a controlului public în gestionarea Fondului de Rezervă al Guvernului”, desfăşurat de Asociaţia ADEPT, cu suportul Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova. 
Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *