APEL către autoritățile responsabile cu privire la asigurarea transparenței gestionării resurselor financiare și materiale acumulate din donații filantropice pentru suportul refugiaților din Ucraina

Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei (PPDF) apreciază eforturile autorităților, comunității donatorilor, mediului de afaceri și organizațiilor necomerciale implicate în donarea, colectarea și gestionarea fondurilor pentru susținerea și suportul oferit refugiaților din Ucraina de pe teritoriul R. Moldova.

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii R. Moldova s-au mobilizat exemplar pentru a oferi ajutorul și suportul necesar refugiaților din Ucraina: cazare, alimentație, transport etc.

Numărul refugiaților găzduiți de țara noastră este în permanentă creștere. Doar în primele 9 zile de război, Moldova a primit în jur de 104.000 de refugiați, iar odată cu mulțimea de refugiați, crește și numărul donatorilor individuali și privați, dar și nivelul de filantropie în general.

Pentru a răspunde nevoilor refugiaților, pe 25 februarie 2022, Guvernul a deschis un cont pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean și a organizat câteva puncte de colectare a produselor și materialelor de primă necesitate.

În acest context, organizațiile membre ale Platformei pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei adresează următoarele solicitări:

  • Asigurarea transparenței utilizării resurselor financiare acumulate în conturile deschise de autorități destinate refugiaților;
  • Informarea publicului larg și a donatorilor despre fondurile acumulate și forma de distribuție a acestor bani;
  • Plasarea publică și actualizarea în termen real pe o pagină web Guvernamentală, a informațiilor despre dinamica donațiilor, banii acumulați și destinația pentru care au fost utilizați;
  • Prezentarea informațiilor despre cum și de unde pot organizațiile societății civile sau inițiativele civice să solicite ajutor financiar sau material acumulat cu acest scop pe platformele guvernamentale, pentru a oferi suportul necesar refugiaților în localitățile sau regiunile în care activează.

Pentru a contribui la realizarea celor menționate, organizațiile membre ale Platformei sunt deschise pentru colaborare și suportul necesar.

Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea filantropiei este o coaliție de aproape 40 de organizații necomerciale din Republica Moldova. Misiunea Platformei este de a contribui la promovarea și dezvoltarea filantropiei în Republica Moldova, inclusiv prin promovarea principiilor de auto-reglementare în domeniul filantropiei, consolidarea capacităților OSC-urilor, precum și  perfecționarea cadrului legal în domeniul sponsorizării și filantropiei.

Pentru informații suplimentare, Vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 069749924 sau la adresa de e-mail: platformappdf@gmail.com. Persoană de contact, Elena Nofit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *